OVIM ORUŽJEM SATREĆEMO PUTINA! Amerikanci otkrili najmoćnija četiri aduta u ratu za Ukrajinu, SVI SU SPREMNI ZA UDAR NAD UDARIMA!

Autor: Republika

Svet

10.02.2022

14:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U trenutku kada su odnosi na relaciji Moskva-Zapad na samoj ivici konflikta, uveliko se spekuliše o tome kako bi izgledao direktni sudar američkih i ruskih snaga.

OVIM ORUŽJEM SATREĆEMO PUTINA! Amerikanci otkrili najmoćnija četiri aduta u ratu za Ukrajinu, SVI SU SPREMNI ZA UDAR NAD UDARIMA!

Foto: Tanjug/AP, Wikipedia/The U.S. Army, Michael J Malik

Vladimir Putin na udaru SAD

Američki mediji otkrili su da je administracija Džoa Bajdena pripremila moćno oružje za potencijalni rat sa Ruskom Federacijom zbog Ukrajine, navodeći da bi u tom potencijalnom sukobu, osim vojnika koji su već raspoređeni na tlu Poljske, Baltičkih zemalja i u Ukrajini, najvažnije zadatke imala četiri aduta armije SAD

Reč je o, kako je istakao portal Popular Mechanics, u borbi sasvim ili barem nedovoljno proverena oružja, koja bi mogla da drže liniju odbrane ako ruske snage uđu u Ukrajinu ili ako američka vojska interveniše u ime Kijeva.

Protivtenkovska raketa FGM-148 Javelin

SAD su to oružje u većim količinama već isporučile Ukrajini i to, kako se navodi, s dobrim razlogom - 30 godina star protivtenkovski projektil srednjeg dometa osmišljen je da se koristi upravo protiv sovjetskih, a sada ruskih oklopnih formacija.

Javelin je izvorno raspoređen 90-ih godina, a domet rakete od 2.187 metara, infracrveno navođenje i sistem za lansiranje fire-and-forget, doprineli su da on bude daleko ispred svog prethodnika, projektila Dragon (zmaj engl).

Javelin je korišćen za uništavanje bunkera, zgrada i drugih utvrđenih građevina nakon napada 11. septembra 2001. na SAD, kao i protiv meta u Avganistanu i Iraku, ali retko za uništavanje tenkova, za šta je izvorno namenjen.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Wikipedia/The U.S. Army, Michael J Malik

Sistem Javelin 

Za jedinice koje su trenutno raspoređene, ili se raspoređuju u Evropi, Javelin će biti ključan sistem naoružanja. Tako je slučaj i sa 82. vazdušno-desantnom divizijom koja se razmešta kao pojačanje NATO saveznici Poljskoj. Obično je opremljena sa 18 raketnih sistema Javelin i osam težih i moćnijih protivtenkovskih raketnih sistema većeg dometa TOW.

Oklopna vozila ključna u bitkama

Naredni adut je oklopni transporter Stryker - Dragoon (ICV-D). Sredinom prošle decenije američka vojska je donela odluku o povećanju vatrene moći 2. konjičke jedinice sa sedištem u Njemačkoj. Jedna od odluka je bila nadograditi polovinu jedinica Stryker raketama Javelin, kako bi se poboljšale protivoklopne sposobnosti vojnika. Druga je bila dodavanje bespilotne kupole opremljene 30-milimetarskim automatskim topom, čime je stvoren oklopni transporter Dragoon (ICV-D) ili Stryker Dragoon. Ti transporteri čine drugu polovicu Stryker vozila dodeljenih 2. konjici.

 

 

Tridesetmilimetarski top Stryker Dragoon XM-813 dizajniran je za gađanje neprijateljskih lakih oklopnih vozila, uključujući ruska borbena vozila BMP-2 i BMP-3 i oklopna vozila BTR-80.

Vozila za prevoz vojnika 

Infantry Squad Vehicle (ISV), odnosno vozilo pešačkih jedinica predstavlja jednu od najbržih nabavki nove opreme u američkoj vojsci poslednjih godina. Radi se o lako prenosivom pomoćnom vozilu koje može prevoziti devet vojnika. ISV je jednostavno, neoklopno vozilo dizajnirano za brzo premeštanje lakih pešadijskih trupa, posebno vazdušno-desantnih jedinica na bojnom polju. ISV se još testiraju pa nije potvrđeno da će biti raspoređeni u istočnu Evropu, ali njihovo dovođenje pomoglo bi 82. vazdušno-desantnoj diviziji da se pešadija brzo raspoređuje širom Poljske.

Poljska, saveznica NATO koja se graniči s Ukrajinom, priželjkuje američku čizmu na svom tlu u slučaju da ruski tenkovi pređu granicu i krenu u invaziju na bivšu republiku SSSR. 

Republika

Foto: Tanjug/AP, Wikipedia/The U.S. Army, Michael J Malik

Vozilo za devet vojnika 

ISV je dizajniran da nosi devet vojnika, da stane u helikopter CH-47 Chinook i može se spustiti iz vazduha zajedno s trupama. Umesto oklopa, njegove prednosti su mala težina i brzina, što mu omogućava da lako prevozi vojnike.

Ipak, vozilo prate i kontroverze. Pentagonov direktor operativnog ispitivanja i evaluacije (DOT&E) nedavno je u svom najnovijem izveštaju kritikovao ISV kao "neoperativno efikasan" u vojnim vežbama.

- Ocenjeno je da vozila nisu uspela da polože test pouzdanosti zbog problema kao što su sposobnost upravljanja, napukli i savijeni okviri sedišta, napuknuće motora i pregrevanje - naveo je portal.

Međutim, iako ISV nedvosmiljeno ima problema koje treba rešiti, za njega nema prave alternative, a 82. vazdušno-desantna bi bez njih imala problema u kretanju kroz Poljsku.

Avioni F-35 za udar na Rusiju 

Prošlonedeljno raspoređivanje američkih vojnika u Evropi tiče se kopnenih snaga, ali svako buduće raspoređivanje vazdušnih snaga gotovo će sigurno uključivati ​​višenamenski borbeni avion F-35A. Radi se o lovcu koji može da obavlja misije vazduh-vazduh i vazduh-zemlja. Za razliku od svog prethodnika, F-16 Fighting Falcon, F-35 je stelt lovac, gotovo je nevidljiv za radarske sisteme. 

Republika

Foto: Tanjug/AP, Wikipedia/The U.S. Army, Michael J Malik

Moćni F-35 

Avion se već koristio u Avganistanu i protiv Islamske države (ISIS) u Siriji i Iraku, ali u oba slučaja napadi su izvedeni bez otpora s tla, protiv neprijatelja koji nisu bili opremljeni sistemima protivvazdušne odbrane. To znači da nije delovao protiv neprijatelja koji koristi napredne PVO sisteme i borbene avione kakve ima Rusija.

S druge strane, američki portal je istakao da su u potencijalnom sukobu u Evropi neki od najvažnijih ruskih oružanih aduta: raketni sistemi "Tor", "Buk" i S-400, borbeni avioni ruskih vazdušnih snaga MiG-29, Su-30 i Su-35 Flanker-E.

- Oni su zastrašujuća pretnja u vazduhu - priznaje portal. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading