BAJDENOVA MISIJA U EVROPI, NA PUTINA JE VEĆ POSLAO NAJMOĆNIJE ORUŽJE! Ovo je najbolje što Pentagon ima, a stiže i pretnja: KO KUPUJE RUSKO ORUŽJE, ZAŽALIĆE!

Autor: Republika

Svet

28.01.2022

14:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Situacija oko Ukrajine opasno se zakuvava, a među poslednjim informacijama je i ta da su SAD poslale još jednu turu naoružanja u tu bivšu republiku SSSR, ne želeći da otkriju o čemu je tačno reč.

BAJDENOVA MISIJA U EVROPI, NA PUTINA JE VEĆ POSLAO NAJMOĆNIJE ORUŽJE! Ovo je najbolje što Pentagon ima, a stiže i pretnja: KO KUPUJE RUSKO ORUŽJE, ZAŽALIĆE!

Foto: Tanjug/AP, Wikipedi/The U.S. Army

Vladimir Putin i Džo Bajden u sve ozbiljnijem klinču

Američki predsednik Džo Bajden ima tajni plan za Evropu i već je krenuo u njegovo sprovođenje, potvrdio je portparol Pentagona Džon Kirbi nakon što su mediji došli do podatka da je šef Bele kuće dao zeleno svetlo Pentagonu da na tlo Starog kontinenta u trenutku žestoko napetih odnosa na relaciji Zapad-Moskva pošalje najmoćnije jedinice koje poseduju SAD

Reč je o elitnim vazdušno-desantnim jedinicama, koje čine okosnicu vojnih snaga Sjedinjenih Američkih Država i smatraju se najmoćnijim "ljudskim oružjem" Amerike.   

- Danas mogu da kažem da te snage uključuju jedinice 82. vazdušno-desantne divizije, 18. vazdušno-desantnog korpusa i 101. vazdušno-desantne divizije - otkrio je Kirbi tokom brifinga, prenose Novosti. 

S tim u vezi, pomenuo je i vojsku četvrte pešadijske jedinice, dodajući da ne planira da otkrije kompletan spisak Pentagona. On je, inače, saopštio i da SAD počinju sa isporukom novog paketa vojne pomoći Ukrajini, koja uključuje i ubojito oružje. Tako su internetom počeli da kruže snimci na kojima se vidi kako moćne snage pristižu na sam prag Ruske Federacije, što je samo dodatno pojačalo napestosti na tlu čitave Evrope, ali i u svetu. 

Kirbi, takođe, nije želeo da otkrije kakvo je sve oružje Vašington poslao Ukrajincima. Podsetimo, Sjedinjene Američke Države su tokom proteklih dana poslale u Ukrajinu tri partije pomoći, teške gotovo 300 tona.

 

 

Istovremeno, američka administracija je iznela niz optužbi na račun Ruske Federacije, optužujući je za raspirivanje konflikta u Ukrajini i pripremu invazije na tu zemlju, a Tviter su preplavili snimci prozapadni orijentisanih medija na kojima se vidi kako navodno ruske snage gomilaju oružje na granici s bivšom republikom SSSR.

Iskorišćeni su, pritom, i snimci prebacivanja jedinica PVO S-400 u Belorusiju, koji su poslati u tu zemlju za potrebe predstojećih vojnih vežbi početkom februara. 

Osim toga, SAD su otvoreno zapretile i svim ruskim saveznicima, posebno onim državama koje od te zemlje kupuju oružje. Kako je istaknuto iz Vašingtona, ukoliko se takav oblik saradnje s Moskvom ne prekine, a ruska strana izvrši invaziju na Ukrajinu, svi oni koji budu kupovali oružje od Rusije, snosiće posledice. 

- Bilo da govorimo o Indiji ili nekoj drugoj zemlji, pozivamo sve zemlje da izbegavaju nove velike kupovine ruskih sistema naoružanja - upozorio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Prajs je naveo da je američka administracija u kontaktu sa vlastima Indije o mogućnostima uvođenja sankcija u vezi sa isporukama ruskih PVO sistema S-400 toj zemlji.

- Što se tiče kupovine tog ruskog oružja, kao što sam i ranije govorio, još uvek nismo doneli neku odluku. Nastavljamo diskusiju sa indijskom vladom, uzimajući u obzir rizik od mogućih sankcija - konstatovao je portparol, ne etiketirajući druge zemlje po tom pitanju, iako je poznato da je i Turska, uprkos činjenici da je članica NATO, kupovala najmodernijne naoružanje od Rusije.  

Novinari su tokom brifinga zamolili portparola da prokomentariše potencijalne aktivnosti Amerike u slučaju hipotetičkog razmeštanja ruskog oružja u Latinskoj Americi.

- Ako zaista budemo videli napredak u tom pravcu, naš odgovor će biti brz i odlučan - prokomentarisao je Prajs „mogućnost ruskog vojnog prisustva“ na Kubi kao odgovor na širenje vojnog prisustva zapadnih zemalja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading