PITER VIR DOBITNIK ZLATNOG LAVA U VENECIJI: Čuveni reditelj nagrađen za životno delo

Autor:

Zabava

10.05.2024

23:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poznato ime iz sveta filma započeo je karijeru klasikom "Piknik kod Hanging Roka" 1975.

PITER VIR DOBITNIK ZLATNOG LAVA U VENECIJI: Čuveni reditelj nagrađen za životno delo

Foto: Thierry Stefanopoulos / KCS Presse / Profimedia

Australijski reditelj i scenarista Piter Vir dobitnik je Zlatnog lava za životno delo ovogodišnjeg Venecijanskog filmskog festivala, saopštili su organizatori smotre na Lidu, prenosi Rojters.

Venecijanski filmski festival i njegov Zlatni lav su deo folklora našeg zanata. Dobiti nagradu za životno delo je meni, kao reditelju, velika čast - izjavio je Vir.

Čuveni reditelj je prepoznatljiv po filmskim ostvarenjima "Društvo mrtvih pesnika" i "Trumanov šou", a 2022. godine je dobio počasnog Oskara. Ostavio je veliki trag u kinematografiji iako je za četiri decenije rada snimio samo 13 ostvarenja. 

Iako je za 40 godina režirao samo 13 filmova, Piter Vir je obezbedio sebi mesto na nebeskom svodu velikih reditelja - izjavio je umetnički direktor Venecijanskog festivala Alberto Barbera.

Čelnici jednog od najznačajnijih festivala na svetu podsetili su da je Piter Vir napravio ime dalekih sedamdesetih godina 20. veka i još tada se nametnuo kao vodeća figura koja je doprinela „ponovnom rađanju australijske kinematografije“.

Poznati sineasta (79) je počeo svoj uspon sa klasikom "Piknik kod Hanging Roka" (1975), a 1980. godine je započeo rad u Holivudu.

Prepoznatljiv je, takođe, po filmovima "Svedok" (1985) sa Harisonom Fordom u naslovnoj ulozi i "Gospodar i vojskovođa" (2003) sa Raselom Krouom.

Ovogodišnji Venecijanski filmski festival biće održan od 28. avgusta do 7. septembra.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading