ODNOSI SRBIJE I TURSKE SU NIKAD BOLJI ZAHVALJUJUĆI PREDSEDNICIMA ERDOGANU I VUČIĆU! Turski ambasador u intervjuu za Republiku govorio i o serijama iz svoje zemlje!

Autor:

Svet

02.01.2022

15:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski ambasador u Beogradu Hami Aksoj otvoreno je govorio o odnosima svoje zemlje sa Srbijom, ali i načinima na koji oni dodatno mogu da budu unapređeni u narednom periodu.

ODNOSI SRBIJE I TURSKE SU NIKAD BOLJI ZAHVALJUJUĆI PREDSEDNICIMA ERDOGANU I VUČIĆU! Turski ambasador u intervjuu za Republiku govorio i o serijama iz svoje zemlje!

Foto: Privatna arhiva

Hami Aksoj, ambasador Turske u Beogradu

Ovo je period najboljih bilateralnih odnosa Turske sa Srbijom i to na svim poljima, čemu su najviše doprineli blisko prijateljstvo i iskren dijalog naših predsednika, Redžepa Tajipa Erdogana i Aleksandra Vučića, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Republiku.rs turski ambasador u Beogradu, Hami Aksoj

Kako nam je otkrio, u narednom periodu se očekuju nove turske investicije u Srbiji, kao i mogućnost da naši građani u Tursku, ali i Turci u Srbiju, putuju samo uz lične karte.        

Kako biste ocenili trenutne odnose Srbije i Turske? 

U 2021. doživeli smo istorijski pomak u razvoju bilateralnih odnosa. Posete na visokom nivou nastavile su da se odvijaju istim tempom uprkos pandemiji. Naš ministar spoljnih poslova je dva puta posetio Srbiju 2021. godine. Tokom prve posete (31.08 - 1.09) obavljene su pripreme za treći sastanak Visokog saveta za saradnju. Tom prilikom smo 1. septembra otvorili i Generalni konzulat u Novom Pazaru. Dogodine otvaramo konzularnu kancelariju u Nišu. Ministar Čavušoglu je 10. oktobra drugi put došao u Srbiju kao specijalni gost konferencije održane povodom šezdesete godišnjice od osnivanja Pokreta nesvrstanih. Turski ministar turizma Mehmet Nuri Ersoj 16. jula je boravio u zvaničnoj poseti Srbiji. Potpredsednik vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović bio je u bilateralnoj poseti Turskoj u periodu od 26. do 28. 10. I srpski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je bio u dvodnevnoj poseti Turskoj krajem novembra, dok je predsednik Velike narodne skupštine Turske boravio u Srbiji od 22-23.12. Takođe, mi ćemo ugostiti predsednika Vučića na trećem sastanku Visokog saveta za saradnju, koji se u januaru održava u Ankari. Tom prilikom će se potpisati niz sporazuma kojima će se još više unaprediti bilateralni odnosi. Sve navedeno je rezultat unapređenja naših odnosa.

Gde je ta saradnja najintenzivnija? 

Ekonomija i trgovina su pokretačka snaga naših odnosa. Trgovinska razmena svake godine obara nove rekorde. Ove godine se približavamo cilju od dve milijarde dolara. Sigurnim koracima napredujemo ka pet milijardi dolara, što je cilj koji su zacrtali naši predsednici. TIKA punom parom nastavlja da sprovodi svoje aktivnosti u Srbiji. Izvedeno je 323 projekta u vrednosti od 37 miliona dolara. Takođe, u Srbiji postoji veliko interesovanje za učenje turskog jezika. Danas se u skoro svakoj kući gledaju turske serije, zahvaljujući kojima naša braća u Srbiji govore turski. Institut “Junus Emre” je do sada imao 2.500 polaznika. Ovom prilikom bih želeo da istaknem još nešto što predstavlja konkretan odraz naših sve boljih odnosa. Turska avio-kompanija je 23. decembra prvi put u istoriji počela da leti na relaciji Beograd-Ankara. Od iduće godine ćemo imati dnevno tri leta za Istanbul. ‚‚Air Serbia” će 2022. uvesti letove za Istanbul iz Niša i Kraljeva.

Turska je već dosta investirala u Srbiju, da li u narednom periodu možemo da očekujemo nove investicije?  

Sa zadovoljstvom pratimo skok u privrednom razvoju Srbije i ponosni smo što i turske firme u ozbiljnoj meri doprinose tome. U Srbiji aktivno posluje 1.200 turskih kompanija. Delatnost naših firmi ogleda se pre svega u tekstilnoj, automobilskoj industriji, izvođenju građevinskih radova, proizvodnji i prodaji odeće, bele tehnike, građevinskog materijala, sektoru bankarstva i turizma. Ukupna vrednost naših ulaganja koja je pre deset godina iznosila milion dolara, sada je dostigla 250 miliona. Posebno bih istakao da je skoro trideset tih investicija obezbedilo zaposlenje za 50 ili više ljudi. Takođe, turska zdravstvena grupa “Acıbadem” kupila je 70% akcija privatne srpske zdravstvene klinike “BelMedic”, a i “Acıbadem” i “BelMedic” planiraju nova ulaganju u Srbiji. U narednom periodu očekujemo porast ulaganja u sektoru transporta i izvođenja građevinskih radova. Postignut je dogovor sa srpskom stranom da se u saradnji Organizovanom industrijskom oblašću Gebze (GOSB) u Srbiji primeni model organizovane industrijske proizvodnje koji postoji u našoj u zemlji. Želimo da sprovedemo ovaj dogovor pošto nam srpske vlasti dodele zemljište.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Hami Aksoj, turski ambasador u Srbiji
Kako stoji situacija sa turizmom, budući da nema zemlje na svetu koja nije bila pogođena pandemijom koronavirusa? 

Što se tiče broja turista na obe strane, počeli smo da dostižemo brojke iz perioda pre pandemije. Od novembra meseca našu zemlju posetilo je 222.000 turista iz Srbije, što je skoro 80% više nego prošle godine, a od oktobra je 41.000 turista iz naše zemlje posetilo Srbiju. To je skoro 90% više u odnosu na prošlu godinu.

Kako se te brojke mogu dodatno povećati?  

Cilj nam je da povećanjem broja letova i diversifikacijom destinacija broj turista na obe strane povećamo do željenog nivoa. I zdravstveni turizam je jedna od važnih oblasti saradnje na koju možemo da se fokusiramo. Na primer, ”Acıbadem” grupa, koja je kupila većinu akcija “Belmedic", u isto vreme preko lokalnih agencija u okviru zdravstvenog turizma Srbije dovodi značajan broj pacijenata u našu zemlju. Ministar kulture i turizma Turske Mehmet Nuri Ersoj posetio je Srbiju u julu ove godine. Primio ga je predsednik Aleksandar Vučić, a sastao se i sa Tatjanom Matić, ministarkom trgovine, turizma i telekomunikacija. Srpska strana je pozitivno reagovala na naš predlog da počnemo sa primenom putovanja sa ličnim kartama. Na predlog ministarke turizma Srbije Tatjane Matić, u okviru Mešovite komisije za ekonomsku saradnju formirana je Radna grupa za turizam koja je održala prvi sastanak 26. novembra 2021. godine u Istanbulu.

Kako se Turska sada bori s pandemijom KOVIDA-19? 

Zdravstvena infrastruktura u našoj zemlji do okončanja vanrednog stanja pruža besplatnu uslugu kako građanima Turske, tako i stranim državljanima. U Turskoj u više od 1.500 bolnica postoji skoro 250 hiljada kreveta i više od 45 hiljada kreveta u jedinicama intenzivne nege (ICU). Od sredine decembra, 80% naše populacije potpuno je vakcinisano protiv KOVIDA-19.

Šta je sa turistima iz Srbije i putovanjima u Tursku tokom pandemije? 

Zahvaljujući sporazumu Turske i Srbije o priznavanju potvrda o vakcinaciji protiv korone od 14. maja 2021, naši građani mogu da putuju bez obaveznog PCR testa ili karantina. Uz potvrdu da su preležali KOVID-19 u poslednjih šest meseci, turski građani takođe mogu da 14 dana od poslednjeg rezultata testa, uđu u Srbiju bez PCR testa ili karantina. Ova situacija omogućava da se međusobne posete odvijaju istim intenzitetom kao i pre pandemije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
maximus

18.01.2022 03:49

Sto su Srbiji zabranjene ruske investicije? Jos malo pa postajemo turski satelit prema Turskoj strategiji dubokog prodra ..Procitati knjigu ..