ŠOKANTNO OTKRIĆE, KURC ĆE RADITI U ŠPIJUNSKOM SEKTORU CIA?! Bivši austrijski kancelar se zaposlio u firmi koja prozvodi ZLOGLASNI SOFTVER ZA PRAĆENJE LJUDI!

Autor: Republika

Svet

28.12.2021

09:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dojučerašnji austrijski kancelar Sebastijan Kurc novi posao je pronašao u kontroverznoj američkoj kompaniji koja je izazivala niz pobuna u više zemalja.

ŠOKANTNO OTKRIĆE, KURC ĆE RADITI U ŠPIJUNSKOM SEKTORU CIA?! Bivši austrijski kancelar se zaposlio u firmi koja prozvodi ZLOGLASNI SOFTVER ZA PRAĆENJE LJUDI!

Foto: Tanjug/AP

Sebastijan Kurc

Tajanstvena kompanija Palantir, koju je osnovao desničarski američko-nemački preduzetnik Piter Til uz podršku CIA, novo je radno mesto bivšeg austrijskog kancelara Sebastiana Kurca, koji je u oktobru ove godine podneo ostavku pod sve većim pritiskom korupcionaškog skandala.

Sada već bivši čelnik austrijske Narodne stranke (OVP) planira selidbu u Sjedinjene Američke Države, gde će raditi kao menadžer za kontroverznu firmu, čestu metu aktivista za građanske slobode i ljudska prava.

Nju je 2003. s grupom drugih tehnoloških investitora osnovao Til, koji je bio i jedan od suosnivača Pejpala i čovek koji se smatra jednim od prvih "spoljnih" investitora u Fejsbuk.   

Inače, njegova tehnološka kompanija Palantir, poznata je po isporuci kontroverznog softvera za procesuiranje podataka koji obezbeđuje vladinim agencijama. Godine 2020. je dostigla tržišnu vrednost od skoro 22 milijarde dolara, što je, kako je navodio britanski BBC, izuzetno ekstremna cifra za kompaniju koja nikad nije ostvarila profit. Ipak, iz firme koja je dobila ime po "svevidećem kamenju", poznatom po svojoj moći i potencijalu da "zavodi" u Gospodaru prstenova, saopštili su sa oduševljenjem da potreba za njihovom vrstom softvera "nikada nije bila veća".

Upravo zbog toga se Palantir ponekad u američkoj javnosti opisuje kao "najstrašnija" od američkih tehnoloških giganata, a neretko je bila i napadana od strane različitih građanskih udruženja koji su je optužili za ugrožavanje ličnih sloboda budući da njeni softveri bez ograničenja obrađuju najrazličitije podatke o ljudima, uključujući i one dobijene DNK analizom.    

Republika

Foto: Tanjug/AP

Piter Til, američki investitor i milijarder 

Inače, Palantir je počeo da radi sa američkim vojnicima u Iraku i Avganistanu, ali sada isporučuje softver policijskim upravama, drugim javnim agencijama i korporativnim klijentima. Firma je aktivna u više od 150 zemalja, uključujući Britaniju, gde je bila jedna od tehnoloških firmi koje je vlada angažovala ovog proleća da pomogne u odgovoru na pandemiju koronavirusa. 

Mark Keš, analitičar za istraživanje kapitala u Morningstaru, koji je procenio vrednost kompanije na čak 28 milijardi dolara, rekao je da je firma dobro pozicionirana u rastućoj industriji. 

- Integracija podataka na ovom nivou za vladu je veoma složena i mislim da ako pokušate da prestanete da trošite na to, imaćete velikih problema - rekao je on.  

Kritičari, s druge strane, tvrde da alati kompanije u kojoj se zaposlio Sebastijan Kurc omogućavaju nadzor i analizu podataka - od vozačkih dozvola i objava na društvenim mrežama do DNK brisa, istovremeno zaobilazeći pravo ljudi na privatnost. U Sjedinjenim Državama, upotreba njihove tehnologije od strane imigracionih vlasti da pomognu u dolaska do imigranata bez dokumenata, izazvala je burne proteste, a u Britaniji su zdravstveni podaci kojima se bavi ova firma takođe pokrenuli javnu raspravu. U jednom trenutku je čak i Amnesti internešenel objavio izveštaj u kojem se navodi da Palantir, kao kompanija, nije ispunio odgovornost da štiti ljudska prava. 

Zasad nije jasno šta će tačno biti Kurcove dužnosti u Palantiru, ali je navedeno da će dojučerašnji austrijski kancelar biti u menadžmentu.   

Na listi najkorumpiranijih političara u 2021. 

Organizacija "Projekat za obuhvatanje i objavu organizovanog kriminala i korupcije" (OC CRP) uvrsto je bivšeg austrijskog kancelara Sebastijana Kurca među pet najkorumpiranijih političara 2021. godine. Prvi na listi je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, a za njim slede doskorašnji predsednik Avganistana Ašraf Gani, sirijski predsednik Bašar el Asad i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. Kurc je zauzeo peto mesto na listi, odmah nakon Erdogana. Ukupno je bilo 167 "nominovanih".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading