BAJDEN OTKRIVA KENEDIJEVOG UBICU! Bomba iz SAD: Objavljeno 1.500 tajnih dokumenata o smrti bivšeg predsednika Amerike, SVET U ŠOKU, CIA I FBI TO VIŠE NE MOGU DA KRIJU!

Autor: Republika

Svet

16.12.2021

07:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Administracija šefa SAD Džoa Bajdena skinula je oznaku tajnosti sa oko 1.500 spisa o ubistvu nekadašnjeg američkog lidera, Džona F. Kenedija, koje izaziva jezu i nakon više od pola veka.

BAJDEN OTKRIVA KENEDIJEVOG UBICU! Bomba iz SAD: Objavljeno 1.500 tajnih dokumenata o smrti bivšeg predsednika Amerike, SVET U ŠOKU, CIA I FBI TO VIŠE NE MOGU DA KRIJU!

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden i Džon F. Kenedi

Američki predsednik Džo Bajden rešio je da razotkrije misteriju dugu više od pola veka i svetu konačno otkrije ko je i zbog čega ubio nekadašnjeg čelnika SAD, Džona F. Kenedija. 

U skladu sa tim je administracija aktuelnog šefa Bele kuće skinula oznaku tajnosti sa 1.500 dokumenata o ubistvu koje je 1963. šokiralo i paralisalo Sjedinjene Države, ali i čitavu planetu. Ni do danas, naime, nije razrešeno pod kojim je sve okolnostima atentat na jednog od najčuvanijih ljudi sveta izveden uprkos činjenici da je o njemu brinulo na hiljade pripadnika organa bezbednosti, kao ni ko je izdao naredbu da njegovo smaknuće bude bude izvedeno na brutalan način - pucnjem u glavu. 

Bajden se zato nada da će dokumenta, među kojima su i ona iz istrage CIA, dovesti istražitelje na pravi trag koji bi otkrio ubicu ili više njih. Inače, reč je samo o deliću spisa, budući da ih ima oko 10.000 i da su neki od njih i dalje zepečaćeni i daleko od očiju javnosti.        

Republika

Foto: Tanjug/AP

Očekuje se da će spisi otkriti više o oružju kojim je izvršen zločin  

Spekuliše se da će Bajdenov potez produbiti debatu između savezne vlade i istraživača, koji su tvrdili da su CIA, FBI i druge agencije za nacionalnu bezbednost neprestano ometale otvaranje dokumenata. Objavljivanje je odobrio Kongres, prenosi RTS. 

Dugogodišnji istraživači života Džona Kenedija kažu da izdanje verovatno ne uključuje pištolj koji bi suštinski promenio razumevanje javnosti o okolnostima u vezi sa Kenedijevom smrću. Istoričari, međutim, tvrde da se takav podatak možda može naći na nekom drugom mestu. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Trenutak neposredno nakon što je Kenedi upucan 

Za mnoge zakonodavce i zagovornike transparentnosti, objavljivanje svih preostalih dokumenata, kako je to naložio Kongres 1992, znači vraćanje vere u funkcionisanje Vlade. Ispitivanje javnog mnjenja odavno je pokazalo da većina Amerikanaca ne veruje zvaničnom nalazu Vorenove komisije da je Kenedija ubio jedan čovek, Li Harvi Osvald, i to sam.

- Zato što je [Vladi] trebalo toliko vremena da izvuče ove zapise, bez obzira šta izađe, niko neće verovati da je to to - rekao je jedan zvaničnik.

Podsetimo, u oktobru je Bajden odložio zakazano puštanje dokumenata da bi se "zaštitio od identifikovane štete po vojnu odbranu, obaveštajne operacije, sprovođenje zakona ili vođenje spoljnih odnosa koje je takve težine da nadmašuje javni interes u momentalnom otkrivanju".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading