ŽESTOK UDAR NA BAJDENA, OD OVOG PORAZA TEŠKO ĆE SE OPORAVITI! Dočekali ga i protesti: Neće on da upravlja životom običnih građana i TERA NAS NA VAKCINACIJU!

Autor: Republika

Svet

09.12.2021

12:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Džo Bajden doživeo je težak udarac nakon što su se demokratski senatori priključili republikancima i odbili njegovu uredbu o obaveznoj vakcinaciji protiv koronavirusa i testiranju.

ŽESTOK UDAR NA BAJDENA, OD OVOG PORAZA TEŠKO ĆE SE OPORAVITI! Dočekali ga i protesti: Neće on da upravlja životom običnih građana i TERA NAS NA VAKCINACIJU!

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden na žestokom udaru zbog mere o obaveznoj vakcinaciji

Američki predsednik Džo Bajden doživeo je težak poraz i to neposredno pre izbora na sredini mandata, koji će umnogome pokazati kakvo je raspoloženje građana SAD prema najstarijem lideru zemlje u istoriji, ali imajući u vidu da se već suočava sa padom popularnosti, kao i da su protiv njega organizovani protesti zbog uvođenja novih strogih epidemioloških mera, analitičari ističu da je situacija više nego jasna.

Najnoviji udar je, naime, usledio nakon što je američki Senat, u kom Bajdenove demokrate imaju većinu, prihvatio meru suparničkih republikanaca da se sruši odluka šefa SAD o uvođenju obavezne vakcinacije protiv koronavirusa ili testiranja u privatnim kompanijama.

Jezičak na vagi predstavljala su dvojica demokratskih poslanika, Džo Mančin i Džon Tester, koji su se priključili republikanskoj inicijativi, pa je tako glasanje završeno sa 52 glasa za i 48 protiv, pre nego što je dokument upućen u Predstavnički dom.

- Uvek sam podržavao obaveznu cvakcinaciju za radnike u javnim službama i za vojsku jer je to pitanje od nacionalne važnosti. Međutim, ne podržavam ovavezno cepljenje u privatnim kompanijama. Savezna vlada ne može vlasnicima privatnih firmi da određuje na koji će način štititi svoje zaposlene od KOVIDA-19 i na koji će način voditi svoje poslovanje - izjavio je Mančin nakon glasanja, dok su istovremeno širom zemlje organizovani manji protesti sa kojih je Bajdenu poslata poruka da narod ne može da natera ni na šta. 

U skladu sa tim je posebno oštar bio šef republikanaca u Senatu Mič Mekonel, koji je Bajdenovu uredbu nazvao "protivzakonitim i apsurdnim pokušajem vlade da upravlja životima običnih građana".

Inače, Bela kuća je u utorak saopštila da obaveza vakcinisanja ili testiranja radnika ne bi predstavljala teret za poslodavce jer je velika većina Amerikanaca u potpunosti cepljena, tako da se to pravilo ne bi odnosilo na male firme.

- Nalazimo se usred javnozdravstvene krize. Svi vide koje štete ona nanosi. Njeno rešavanje mora da predvodi nauka - rekao je vođa demokrata u Senatu Čak Šumer braneći odluku američkog predsednika.  

To, međutim, nije bilo dovoljno i za izglasavanje mere u Senatu. 

SAD imaju najviši postotak novozaraženih u svetu. Koronavirusom se dosad zarazilo 49,5 miliona Amerikanaca, a umrlo ih je više od 794.000. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading