UDAR NATO NA BAJDENA! Članice Severnoatlanstkog saveza pobesnele na američkog predsednika: PREPUSTIĆE NAS NA MILOST I NEMILOST PUTINU!

Autor: Republika

Svet

10.12.2021

10:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Džo Bajden našao se na udaru saveznika iz istočnog bloka Alijanse, koji su pomislili da bi on mogao sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom da kuje planove o njihovoj regiji iza njihovih leđa.

UDAR NATO NA BAJDENA! Članice Severnoatlanstkog saveza pobesnele na američkog predsednika: PREPUSTIĆE NAS NA MILOST I NEMILOST PUTINU!

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden našao se na neviđenom udaru saveznika iz NATO nakon što je američka agencija "Blumberg" u članku u kom se poziva na neimenovanog diplomatu, otkrila kako je najava šefa SAD da je spreman na saradnju sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom ozbiljno zabrinula, ali i naljutila određene članice Severnoatlanstkog saveza.

Među njima su, pre svih, one iz istočnog bloka Alijanse, koje se, kako se veruje, osećaju ostavljenim na milost i nemilost ruskom predsedniku.

- Oni zahtevaju da se hitno razjasni šta to planira predsednik Bajden - naveo je za Blumberg neimenovani izvor iz diplomatskih krugova. 

Prema njegovim rečima, istočno krilo NATO zabrinuto je zbog mogućih ustupaka Rusiji sa aspekta političkih garancija i ograničenja delovanja Alijanse.

Zbog novonastalog haosa prva se oglasila Asta Skaisgirite, savetnica litvanskog predsednika Gitanasa Nausede, koja je istakla kako ju joj uveravanja da Amerika nikad neće napustiti saveznike dali lično američki zvaničnici. 

Bajden je uverio saveznike da ništa neće biti dogovoreno s Rusijom o određenim delovima Evrope iza leđa zemalja tih regija - rekla je Skaisgiritijeva i ponovila: "Bajden je rekao, ništa o vama bez vas.

Podsetimo, Bajden je razgovarao sa srednjeevropskim čelnicima NATO zemalja koje se graniče s Rusijom, Belorusijom i Ukrajinom: Estonijom, Litvanijom, Letonijom, Poljskom, Češkom, Slovačkom, Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom. Rekao je da su u tim zemljama moguće "dodatne vojne mogućnosti", iako nije imenovao moguće lokacije. 

- Američki predsednk je, takođe, poručio da je Ukrajina suverena država koja mora da odluči o svojoj budućnosti i upozorio je ruskog predsednika Vladimira Putina o veoma ozbiljnim posledicama, koordiniranim s evropskim partnerima ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu - rekla je litvanska zvaničnica, dok je predsednik Nauseda jasno poručio da bi trajno stacioniranje američke vojske u njegovoj zemlji bilo "najefikasnije za bezbednost u regiji".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Gitanas Nauseda, litvanski predsednik 

S tim u vezi je reagovao i estonski predsednik Alar Karis koji je poručio kako pitanja evropske bezbednosti moraju da se raspravljaju sa svim članicama NATO, a zemlje izvan Saveza nemaju moć veta po pitanju odluka NATO. On je zapravo komentarisao odluku američkog predsednika da u skorijoj budućnosti bude organizovan samit Alijanse sa Rusijom kako bi se na tom sastanku preispitale tvrdnje Kremlja da je nedopustivo dalje širenje saveza na istok. 

- Širenje NATO se kosi s obećanjima datim 1991. nakon raspada SSSR - ponovljeno je iz Kremlja.

Bajden je zato najavio da bi na samitu mogle da učestvuju još četiri zemlje, najverovatnije Britanija, Francuska, Nemačka i Italija, što je pogodilo manje članice Alijanse, koje su se osetile isključenima iz tog procesa.       

Inače, Rusija je u četvrtak upozorila da aktuelna kriza u Ukrajini izgleda kao najopasniji trenutak iz Hladnog rata, ali i dalje odbija da prihvati optužbe Zapada da zvanična Moskva planira invaziju na bivšu republiku SSSR

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Galeb

15.12.2021 12:07

Rusija nije više ono što je bila 90-tih to bi trebalo biti jasno svima u Nato alijansi zahvaljujući Predsedniku Vladimiru Vladimiroviču Pjutinu,Rusija je moćna,sa jakom armijom,dobrom vojnim tehnikom i svako ko bi pokušao da je napadne bi bio uništen ,zato su se i unervozili ali Rusija neće napasti prva njena armija ima odvraćajući sistem i zato Bajden ili ko već upravlja Natom zna to dobro,zato za Rusiju nema zime,sem ove klimatske🙂

Odgovori 28 6
Gagi

15.01.2022 12:57

@Galeb - Pa matori moram ti reci da si u pravu za ave sto si napisao I hvala bogu na tome ,dok je putin na celu ruske federacije nema some ko sto si napisao 👍