BRUKA I SRAMOTA, PONIZILI SI ĐINPINGA U GLAZGOVU! Kineskom predsedniku nisu omogućili da se obrati okupljenima na samitu o klimi!

Autor: Republika

Svet

02.11.2021

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zvanični Peking je saopštio danas kako organizatori klimatskog samita u Glazgovu, koji se trenutno održava, nisu dali priliku da se putem video linka ostalim učesnicima obrati kineski predsednik Si Đinping, već je to morao da uradi pisanim putem.

Foto: Tanjug/AP

Kineski predsednik SI Đinping 

Organizatori klimatskog samit COP26 u škotskom gradu Glazgovu pošteno su se obrukali zbog tretmana kakav su priredili lideru jedne od najmoćnijih zemalja sveta - kineskom predsedniku Si Đinpingu. 

Naime, kako je zvanični Peking danas obelodanio, njemu nije data prilika da se preko video linka obrati učesnicima samita i umesto toga je morao da pošalje pisani govor.

- Koliko sam razumeo, organizatori konferencije nisu obezbedili video link - rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin, prenosi Sputnjik. 

Predsednik Si, koji ne prisustvuje skupu lično, poslao je svoje uvodno obraćanje šefovima država i vlada koji učestvuju na klimatskom samitu u Glazgovu u pisanoj formi, ali, iako je njegova zemlja jedan od najvećih zagačivača na svetu, nije ponudio nikakva dodatna obećanja u vezi sa borbom protiv klimatskih promena.

Ipak, pozvao je druge da održe svoja obećanja i jačaju međusobno poverenje i saradnju.

Posmatrači klimatskog samita izrazili su zabrinutost da Sijevo fizičko odsustvo u Glazgovu znači da Kina nije spremna da ponudi više ustupaka u ovoj rundi pregovora, prenosi Tanjug.

Peking, međutim, podseća da je Kina već dala brojna obećanja u prošloj godini, između ostalog da će emisiju štetnih gasova eliminisati do 2060, da će povećati ukupni solarni i vetrogeneratorski kapacitet na 1.200 gigavata do 2030. i od 2026. ograničiti upotrebu uglja.

Inače, iz organizacionog odbora samita nije dato objašnjenje zbog čega Đinpingu nije obezbeđen video-link.  
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading