BAJDEN ZARATIO S MAKRONOM I MATIRAO KINU! U Pekingu su u potpunom šoku zbog poteza šefa SAD i formiranja NOVOG VOJNOG PAKTA!

Autor: Republika

Svet

19.09.2021

08:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Džo Bajden sklopio je vojni pakt sa Australijom i Britanijom kojim je zabio nož u leđa partnerskoj Francuskoj, ali i gurnuo prst u oko suparničkoj Kini, zbog čega reakcije iz čitavog sveta ne prestaju da se nižu.

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden 

Američki predsednik Džo Bajden povukao je u prethodnom periodu za veoma kratko vreme poteze kojima je, pored brojnih kritika da je usporen, nekoncentrisan, pa i zbunjen u pogledu akcija poput onih u Avganistanu, ipak uspeo da neke od svojih najvećih suparnika ostavi bez mnogo prostora za manevar, kao što je što učinio sa Kinom i njenim predsednikom Si Đinpingom, dok je sa nekim tradicionalnm saveznicima, poput Francuske, odnose doveo do tačke pucanja.    

Naime, pod Bajdenovim pokroviteljstvom Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Australija sklopile su prethodne srede trostrani vojno-bezbednosni pakt nazvan AUKUS, prema inicijalima tri uključene države, s deklarisanim ciljem povećanja sigurnosti u indopacifičkoj regiji. U sklopu novog pakta, Australija će uz pomoć SAD i Britanije graditi novu flotu podmornica na nuklearni pogon.

- Svi mi prepoznajemo važnost osiguravanja mira i stabilnosti na Indo-Pacifiku na duži rok - kazao je tada Bajden za vreme zajedničkog predstavljanja pakta, na kom su trojica čelnika učestvovala virtualno.

Taj potez je gotovo momentalno ozbiljno uzburkao svetsku javnost, a među prvima je reagovao francuski predsednik Emanuel Makron, nazvavši sporazum tri sile izdajom njegove zemlje. Makrona je naljutilo to što je Australija, na čelu s premijerom Skotom Morisonom, potpisivanjem pakta sa SAD i Britanijom raskinula sa Francuskom ugovor vredan 40 milijardi dolara. Po tom ugovoru je francusko vojno brodogradilište (Naval Group) trebalo da za Australiju izgradi seriju podmornica, a sada će to činiti Amerika, a veoma verovatno i Britanija. 

- Besan sam i ogorčen - kazao je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan, optuživši Bajdena da se ponaša poput svog prethodnika Donalda Trampa. 

- Ovako nešto se ne radi saveznicima. Ova brutalna, jednostrana i nepredvidljiva odluka jako me podseća na ono što je gospodin Tramp radio - naglasio je Le Drijan. 

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron s francuksim šefom diplomatije Žan-Iv le Drijanom 

Da je situacija na relaciji Pariz-Vašington došla do izuzetno kritične tačke, svedoči i činjenica da je Makron u petak pozvao na konsultacije svoje ambasadore u SAD i Australiji, a predstavnici te dve zemlje brže-bolje najavili kako je Francuska izuzetan partner "te da pakt nije usmeren protiv nje". Čini se, međutim, da to i nije mnogo umirilo francuskog lidera koji je svestan da je gubitkom ugovora sa Australijom izgubio mnogo.     

- Činjenica da po prvi put u istoriji naših odnosa sa SAD mi povlačimo svog ambasadora na konsultacije je ozbiljan politički čin koji pokazuje magnitudu trenutne krize između naše dve zemlje - rekao je Le Drijan.

Kako javlja BBC, Francuzi su o dramatičnom potezu bili obavešteni tek nekoliko sati pre nego je u javnost o tome pušteno zajedničko saopštenje novog pakta AUKUS.

Foto: Tanjug/AP

Podmornica francuske proizvodnje FNS Amertist (S605)

S druge strane, iako nijedan od trojice zvaničnika, Bajden, Skot i britanski premijer Boris Džonson, tokom virtuelnog sastanka nije spomenuo Kinu, analitičari ocenjuju da je povod sklapanja pakta gotovo sigurno rastući bezbednosni pritisak te zemlje na Južno kinesko more. Na tom prostoru, podsetimo, više zemalja polaže pravo na sporna, naftom bogata ostrva u Južnom kineskom moru, a poslednjih godina je najmnogoljudnija zemlja sveta toliko osnažila da je njen uticaj u regionu postao trn u oku ostalim državama na Dalekom istoku, ali i u svetu. 

Samo ovog meseca Amerika i njeni saveznici su kritikovali više poteza Kine, a jedan od njih je izazvao posebnu pažnju nakon što je zvanični Peking zatražio od svih brodova, koji putuju kroz Južno kinesko more, da registriraju svoj prolazak kod kineskih pomorskih tela. To je osuđeno kao pokušaj nametanja svog autoriteta u području kojim slobodno plovi značajan deo svetskog pomorskog trgovinskog prometa.

Kina je burno reagovala na objavu sklapanja pakta, a portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Zao Lijen optužio je trojku za ozbiljno urušavanje regionalnog mira i stabilnosti, ubrzanje trke u naoružanju i urušavanje međunarodnih napora za suzbijanje nuklearnog naoružanja.

- Kina će pomno pratiti dalji razvoj situacije - kazao je krajem prošle nedelje Zao, dok je vidno uzrujan zbog novonastale situacije bio i Đinping, koji je novonastalu situaciju reagovao već u subotu.

Nikad, ni u kakvim okolnostima ne smemo da dozvolimo bilo kakvo spoljno mešanje u unutrašnje poslove zemalja regiona - poručio je Si na samitu SCO (Šangajska organizacija za saradnju) na kom je učestvovao virtuelno. 

Foto: Tanjug/AP

Kineski predsednik SI Đinping upozorio na opasnost poteza SAD 

Analitičari ocenjuju da Bajden nedvosmisleno i realno kreće u nadmetanje s Kinom za prevlast u 21. veku.

- Indo-Pacifik je teatar gde se to nadmetanje odvija. Tu se definiše globalna dinamika. Nikako samo vojno - ocenjuju dobri poznavaoci prilika za svetske medije.  

Kako ističu, Peking je burno reagovao i na najavu da bi Republika Koreja (Južna) mogla da postane deo Pet očiju - obaveštajni savez Australije, Kanade, Novog Zelanda, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD.

Povodom novonastale situacije danas se oglasio i australijski premijer Morison koji je izjavio da razume razočaranje Francuske, ali da Australija mora da zaštiti svoje interese.

- Naravno da je to veliko razočaranje za francusku vladu i ja to razumem. Međutim, Australija kao i bilo koja druga suverena država mora uvek da donosi odluke koje su u našem suverenom nacionalnom odbrambenom interesu - rekao je Morison, a sve je komentarisala i novoimenovana britanska šefica diplomatije Liz Tras.

Ona je u autorskom tekstu za Sandej telegraf branila sporazum tvrdnjom da on pokazuje britansku spremnost da bude trezvena u odbrani svojih interesa. Interesantno je, međutim, da Makron nije na konsultacije pozvao svog ambasadora u Ujedinjenom Kreljevstvu. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mladen Gegić

20.09.2021 07:50

Ma seve je Biden to radio. Hahahaha. Senilni izlapeli zombi koji ne zna gde mu je zadnjica a gde glava. On je obična marioneta globalista. Smešan je i tragikomičan kao i sve jadne marionete.