Amerikanci optužili Kinu za genocid nad Ujgurima, A ONDA IM JE KANDIDAT ZA NOBELA OČITAO LEKCIJU!

Autor: Republika

Svet

03.09.2021

12:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski profesor međunarodnog prava Mehmet Guzel, koji je tri puta nominovan za Nobelovu nagradu za mir, konstatuje da optužbe koje je zvaninični Vašington uputio na račun Pekinga zbog navodnog genocida nad Ujgurima u pokrajini Sinđijangu padaju u vodu bar kada je reč o pisanim normama međunarodnog prava.

Republika

Foto: Republika.rs

Džo Bajden i Si Đinping

U članku koji je objavio na uglednom portalu www.asiaonspot.com, profesor je na nizu primera objasnio zašto optužbe koje su upućivali i bivši predsednik SAD Donald Tramp i sadašnji šef Bele kuće Džozef Bajden - ne stoje.

Guzel je objasnio da su optužbe koje se stigle iz Vašingtona olako izrečene i da čak mogu imati kontra-efekat, odnosno mogu dovesti do relativizacije samog pojma "genocida". 

Podsetimo, temu o navodnom genocidu nad Ujgurima od strane Kine otvorio je bivši ministar spoljnih poslova SAD Majk Pompeo.

Pompeo je to uradio poslednjeg dana administracije na čijem čelu je bio Donald Tramp, ali se bar po ovom pitanju, ni administracija Bajdena ne razlikuje od prethodnika.

Verujem da ovaj genocid i dalje traje, i da svedočimo pokušaju kineske partijske države da sistematski uništi Ujgure - naveo je tada Pompeo.

Republika

Foto: printscreen

Članak o navodno kineskog genocida nad Ujgurima

Optužnicu je potvrdio i državni sekretar Entoni Blinken.

- Po pitanju Ujgura se slažem. Prisiljavanje muškaraca, žena i dece da budu u koncentracionim logorima, i pokušaji da se oni, zapravo, prevaspitaju tako da postanu pristalice kineske komunističke partije, sve to ukazuje na genocid - dodao je Blinken.

Međutim, turski profesor u pomenutom članku objašnjava da SAD nije ponudio dokaze za svoje izuzetno ozbiljne optužbe, a da postupak Bele kuće može dovesti do ozbiljnih geopolitičkih tenzija.

- Neprecizna upotreba pojma "genocid" može dovesti do eskalacije geopolitičkih i vojnih tenzije i devalvirati istorijsko sećanje na istinski genocid poput Holokausta, i može umanjiti šanse da se neki potencijalni genocidi spreče. Međunarodna zajednica u celini ima ogromnu odgovornost da pojam "genocida" zaštiti od zloupotreba i degradacija od strane američkih zvaničnika, uključujući i predsednika Bajdena - zaključak je članka.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading