AMERIKA TROŠILA 42 MILIJARDE DOLARA GODIŠNJE U AVGANISTANU: Tramp ogorčen što će tehnika SAD pasti u RUSKE ruke!

Autor:

Svet

18.08.2021

06:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši američki predsednik Donald Tramp uporedio je godišnje rashode Sjedinjenih Američkih Država na operaciju u Avganistanu sa vojnim budžetom Rusije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

- Trošili smo 42 milijarde dolara godišnje. Zamislite, 42 milijarde. Koliko sam shvatio, Rusija godišnje troši 50 milijardi na celu vojsku, a mi 42 milijarde - rekao je Tramp u intervjuu za Foks njuz, prenosi Sputnjik.

On je naglasio da se to dešavalo iz godine u godinu i zauzvrat ništa nije donelo Sjedinjenim Američkim Državama.

Američka tehnika će dospeti u ruske ruke

Tramp je dodao da će američke borbene helikoptere koji su predati avganistanskoj vojsci sada proučavati Rusija.

- Milijarde i milijarde dolara. Najnoviji helikopteri "Blek hok" koje će sada proučavati Rusija, Kina i neko drugi, jer je to najbolja tehnologija na svetu - rekao je Tramp.

Bivši američki predsednik istakao je da je ogorčen što SAD nisu uništile vojnu tehniku pre nego što su napustile Avganistan i sada se ona našla u rukama talibana.

On je dodao da smatra da je povlačenje trupa iz Avganistana pod rukovodstvom aktuelnog predsednika Džoa Bajdena najveće poniženje za Sjedinjene Američke Države.

Situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove. Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, "sprečio krvoproliće". Portparol političke kancelarije Talibana Muhamed Naim kasnije je objavio da je rat u Avganistanu završen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading