OTKRIVENO ŠTA JE RADIO BAJDEN DOK JE AVGANISTAN PADAO! Američki predsednik na žestokom udaru! (FOTO)

Autor: Republika

Svet

16.08.2021

08:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Džo Bajden, kog mnogi vide kao glavnog krivca za aktuelnu katastrofalnu situaciju u Avganistanu nakon što su tu zemlju pokorili talibani, bio je na odmoru dok je tokom vikenda dramatična situacija bila u punom jeku.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden se relaksirao dok su Avganistan preuzimali talibani 

Američki predsednik Džo Bajden, glavni operativac rata u Avganstanu, budući da je na početku haosa u toj zemlji 2001. bio senator koji je glasao da se ona bombarduje radi sloma terorista, sada je žestoko napadnut u javnosti svoje zemlje jer je otkriveno gde se nalazio u trenutku dok su talibanski militanti upadali u avganistansku prestonicu Kabul i preuzimali u svoje ruke čitavu državu. 

Gde je nestao američki lider?

On je, naime, vikend proveo sa svojom suprugom Džil Bajden u Kemp Dejvidu, mesto specijalno napravljeno za odmor američkog predsednika daleko od gužve i mnogobrojnih obaveza. Ta oaza mira smeštena je u šumovitom delu Katoktin planinskog parka u Merilendu. 

U pitanju je zapravo vojna instalacija, ali je preuređena tako da bude najbezbednije mesto za odmor stanara Bele kuće daleko od bilo kakve vreve. Koliko je to mesto opuštajuće govori i činjenica da je nekadašnji lider SAD Frenklin Delano Ruzvelt 1942. kompleks nazvao Šangri La po himalajaskom raju opisanom u čuvenoj knjizi Izgubljeni horizont. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Bajden je sa suprugom Džil u četvrtak otputovao u Kemp Dejvid 

Brojni Bajdenovi kritičari odmah su osuli paljbu po njemu istakavši kako je sramno da je američki ptredsednik, kog mnogi smatraju glavnoodgovornim za haos u Avganistanu budući da su talibani počeli da osvajaju tu zemlju nakon što je šef SAD naredio povlačenje američkih trupa s njene teritorije, bio na odmoru u trenutku najvećeg haosa.

- Amerika je u krizi. Avganistan je u haosu. Zašto je Džo Bajden na odmoru? - zapitao se na Tviteru republikanac Džim Džordan, što je šerovao senator Tom Koton i dodao:

- Zašto se Džo Bajden sakrio? Trebalo je da se odmah, vanredno obrati naciji i objasni katastrofalnu situaciju u Avganistanu. Konferencijski pozivi između kabina i senatora se ne obustavljaju u vreme krize - napisao je ozlojeđeni Koton koji je očigledno pokušavao da dođe do lidera zemlje, ali to mu nije pošlo za rukom. 

Slično je reagovao i republikanac Tim Benks. 

- Očigledno je da je Bajdenova administracija bila nespremna za ovo, nije predvidela ovu katastrofu i na sve to se predsednik sakrio da se dobro naspava - napisao je on na Tviteru. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp osuo paljbu po nasledniku 

Istom žestinom na Bajdena je udario i njegov prethodnik Donald Tramp. 

- Bajden je slab, nekompetentan i pokazao je potpuno nepoznavanje strategije da deluje u ovakvim situacijama - istakao je Tramp, kog je ranije prvi napao američki predsednik optuživši ga da je on zapravo kriv za povlačenje američkih trupa iz Avganistana. 

- Kada sam došao u Ovalnu kancelariju zatekli su me svi sporazumi mog prethodnika. On je 2019. zvao talibane na pregovore u Kemp Dejvid u veče pred godišnjicu 11. septembra. To je omogućilo talibanima da postanu mnogo jači i zauzmu snažniju poziciju kakvu dotad nisu imali nakon 2001. - govorio je Bajden i istakao kako je Tramp neposredno pre odlaska iz Bele kuće smanjio broj američkih vojnika u Avganistanu na svega 2.500. 

Američki propali projekat?

Šef SAD, međutim, nije obrazložio zbog čega je i on nastavio Trampovu politiku prema ratom razrušenoj azijskoj zemlji ukoliko je smatrao da je ona pogrešna.     

Podsetimo, talibanski militanti su osvojili Avganistan gotovo bez ispaljenog metka nakon što armija te zemlje, koju su SAD obučavale 20 godina i kojoj su ostavili oružje vredno 83 milijarde dolara, nije uspela da pruži ni mrvicu otpora. I zbog te činjenice haos u Avganistanu je ocenjen kao jedan od najvećih poraza zvaničnog Vašingtona u istoriji, poistovećen sa onim u Vijetnamu.

To je, međutim, odlučno negirao američki državni sekretar Entoni Blinken. 

- Ovo očigledno nije Sajgon - poručio je on kratko.       

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading