NA KOJI NAČIN JE MOZAK OPERACIJE NAPADA NA KULE BLIZNAKINJE UTEKAO AGENTU FBI?

Autor: Republika

Svet

11.09.2021

07:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnji dan, pre 20 godina, dogodio se niz terorističkih napada koju su zauvek promenili Sjedinjene Američke Države. U napadima je poginulo 2.996 osoba, 2.977 civila i 19 terorista Al Kaide.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Mozak operacije, Halid Muhamed

Čovek koji je optužen da je osmislio plan da se otmu dva putnička aviona i izvrši teroristički napad 11. septembra 2001. godine je u zatvoru i čeka na suđenje. Međutim, postavlja se pitanje da li je ranije mogao da bude sprečen?

Frenk Pelegrino sedeo je u hotelskoj sobi u Maleziji kada je na televiziji video slike aviona koji udaraju u Kule bliznakinje. Prva stvar koju je pomislio bila je: "Bože moj, to mora da je Halid Šeik Mohamed".

Meta i ambicije su se poklapale, i Pelegrino je bio u specifičnoj poziciji da to zna. Bivši agent FBI jurio je Mohameda gotovo tri decenije. Ipak, čovek koji slovi za "mozak operacije" napada na Kule bliznakinje i dalje čeka suđenje. Advokati kažu za BBC da će biti potrebno verovatno još 20 godina da slučaj bude zatvoren.

Osama Bin Laden, koji je u to vreme bio vođa Al Kaide, je čovek koji je najviše povezan sa napadima 11. septembra. Međutim, vrlo je verovatno da je Mohamed, odnosno "KSM" kako ga znaju, ustvari bio "arhitekta napada". Tako bar smatra Komisija koja se bavi istraživanjem napada 9/11. Veruje se da je on bio čovek koji je osmislio napad i ideju izložio Al Kaidi.

Halid je rođen u Kuvajtu, studirao je u Americi, a onda je otišao da se bori u Avganistanu 80-ih. Godinama pre napada u SAD, agent FBI Frenk Pelegrino je bio na tragu ovom džihadisti.

Pelegrino je dobio zadatak da istraži napad na Svetski trgovinski centar 1993. godine. Tada je ime Halida Šeika Mohameda prvi put privuklo pažnju američkih zvaničnika i to zbog toga što je uplatio pare na račun jedne od osoba koja je bila direktno umešana u napad.

Diplomatija i hapšenje ne idu zajedno

Agent FBI je shvatio koje su Halidove ambicije 1995, kada su Mohameda povezali sa planom da se u vazduhu iznad Pacifika raznese nekoliko vazduhoplova međunarodnih avio-kompanija. Sredinom devedesetih, Pelegrino je bio sve bliže ovom čoveku, pratio ga je do Katara.

On i njegov tim otputovali su u Oman, odakle su planirali da pređu u Katar i uhapse Halida. Avion je spremno čekao da preuzme osumnjičenog. Međutim, jedan američki diplomata je pružao otpor tome. Pelegrino je otišao u Katar i rekao ambasadoru i još nekim zvaničnicima da osnovano sumnja da je Mohamed osmislio plan da digne u vazduh putničke avione iznad Pacifika. Međutim, oni su mu rekli da bi hapšenje Mohameda moglo da izazove haos u zemlji.

 

Naknadno ga je tek ambasador obavestio da su zvaničnici Katara izgubili trag Mohamedu.

- Bili smo besni i frustrirani. Znali smo da smo izgubili priliku da ga uhvatimo - priča danas Pelegrini.

Ipak, priznaje da u to vreme Mohamed nije slovio za neku "veliku zverku". Pelegrino nije mogao ni da ga ubaci na Top 10 listu najtraženijih.

- Rečeno mi je da tamo već ima previše terorista - priča Pelegrini.

Dojavili mu da ga traže, Halid brzo pobegao

Halid Šeik Mohamed je do tada, vrlo verovatno, već bio obavešten da se Amerikanci interesuju za njega. Brže bolje je pobegao iz Katara i otišao u Avganistan.

Narednih godina ime KSM (Khalid Sheik Mohammed) je sve češće počelo da se pojavljuje i to uglavnom u telefonskim imenicima osumnjičenih za terorizam. Agentima je bilo jasno da se "dobro povezao". Baš u to vreme je i otišao kod Osame Bin Ladena i predočio mu ideju o treniranju pilota koji će se avionima zakucati u zgrade u SAD.

Nakon toga se dogodio 11. septembar. Pelegrinove sumnje da će Halidova uloga biti dokazana ispostavile su se kao tačne. Jedan od članova Al Kaide ga je identifikovao.

- Svi su govorili: "To je uradio Frankov čovek". Kada smo saznali da je to zaista on, niko nije bio depresivniji od mene - rekao je Pelegrino.

Mohamed je lociran 2003. godine i uhapšen u Pakistanu. Pelegrino se nadao da će mu suditi po optužnici koju je on gradio. Međutim, tada je nestao. CIA ga je odvela na "crnu lokaciju", gde su ga ispitivali posebnim metodama.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Dva aviona su se srušila u bliznakinje

- Hoću da znam sve što on zna i hoću brzo sve to da saznam - tada je rekao jedan od zvaničnika CIA.

Mohamed je bio polivan preko tkanine najmanje 183 puta. Ovu torturu mnogi opisuju kao korak od davljenja. Pretili su mu ubistvom dece, klistirali ga, nisu mu davali da spava, terali su ga da bude nag... Za to vreme priznao je više zavera, ali se kasnije ispostavilo da je mnoge i izmislio.

Nakon što je otkriveno šta je CIA dobila prilikom saslušanja, dozvoljeno je da zatvorenici visokog rizika, kakav je bio i Mohamed, budu prebačeni u Gvantanamo, vojni zatvor na Kubi. Tada je FBI dobio pristup do njega.

Tek se u januaru 2007. Frank Pelegrino našao oči u oči sa čovekom kojeg je toliko dugo tražio. Sedeli su jedan prekoputa drugog.

- Hteo sam da zna da sam ja taj koji mu je bio za petama devedesetih - rekao je dodajući da se nadao da će ga to naterati da govori o napadima 11. septembra.

Bivši agent FBI nije hteo da otkrije detalje onoga što je čuo u Gvantanamu, ali je rekao da je Halid veoma "pristupačan", kao i da ima smisao za humor. Rekao je da se KSM "šepurio" na saslušanjima u Gvantanamu i uporedio ga sa Kardašijanovima po pitanju privlačenja pažnje. Ipak, kako kaže, nije pokazao kajanje.

Hoće li priznati zločine?

Pitao se da li će se Mohamed slomiti i sve priznati, ali je shvatio da je KSM bio "miran u duši" sa onim što je uradio i da sad obožava larmu koja se oko njega diže. Nakon šest dana razgovora, Mohamed je odlučio da je ispitivanju kraj.

Višestruki pokušaji da pobedi pravda u slučaju 9/11 je propalo. Plan da suđenje bude održano u Njujorku je propalo jer su mnogi rekli da ne žele tog čoveka da bude blizu njih. Svi su vikali: "Zadržite ga u Gvantanamu".

Potom je krenuo vojni tribunal u Gvantanamu, ali je došlo do proceduralnih odlaganja, a u kombinaciji sa pandemijom korona virusa, koja je zatvorila bazu u Gvantanamu ovo je postao proces kojem se ne vidi kraj. Postoje naznake da će Mohamed ponovo biti saslušan iduće sedmice, ali kada će biti završena sva ročišta, to niko ne zna.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Osama bin Laden

Advokati odbrane kažu da su ročišta zakazana samo da bi se "nešto dešavalo" na 20. godišnjicu terorističkog napada.

David Nevin je zadužen za slučaj otkako je počeo, 2008. godine.

- Plan je prvobitno bio da se odmah počne sa suđenjima, ali nisu ni pri početku - kaže Nevin i dodaje da im je nedavno dodeljen novi sudija, koji je osmi ili deveti po redu.

Svaki sudija koji dođe mora da se upozna sa slučajem, što znači da treba da iščita 35.000 strana sa prethodnih ročišta, ali i brojne žalbe u procesu koje Nevin naziva "najvećim suđenjem u istoriji SAD".

Ne samo da je suđenje veliko, već je i kontroverzno jer su stranke u procesu držane na tajnim lokacijama, a CIA ih je ispitivala posebnim metodama. To je dovelo do logičnog pitanja: Da li su iskazi stvarni ili su "zaprljani" tehnikama ispitivanja koje koristi CIA.

Nevin kaže da su SAD organizovale i implementirale jasno definisan program mučenja tih ljudi, što je advokatima omogućilo da imaju dosta matarijala kada ulažu žalbe na presude... Tako slučaj razvlače godinama.

(Republika/Telegraf)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading