VIKTOR ORBAN IZLUDEO HRVATE! Objavio oglas u njihovim medijima gde traži prijem Srbije u EU radi PROSPERITETA EVROPE!

Autor: Republika

Svet

01.07.2021

06:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbána platila je u hrvatskom Večernjem listu objavu oglasa pod nazivom "O budućnosti Evropske unije" u kojem se nalazi sedam predloga iza kojih stoji Mađarska.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

U najkraćem, Budimpešta je još jednom snažno napala Evropsku uniju i ponovila optužbe koje Orban već godinama upućuje na račun Brisela, ali u njemu je iznela i stav da Srbiju treba primiti u EU, ukoliko Evropa želi da prosperira.

Ovaj oglas naišao je na kritike pojedinih političara i dela javnosti u Hrvatskoj, a naročito zbog stava Orbana prema Srbiji, pa tako Jutarnji.hr napominje da "ovdašnji suverenisti (u Hrvatskoj p.a) najavljuju kako će se svim silama boriti protiv ulaska Srbije u EU, koji je ionako na jako dugom štapu, a Viktor Orbán se otvoreno založio u korist Srbije i, štaviše, to stavio kao jedan od sedam prioriteta za spas Evropske unije".

Pri tom u tekstu se apostrofira i dugogodišnje prijateljstvo dva predsednika, Aleksandra Vučića i Viktora Orbana koje list naziva "vlastodržcima" i imlicitno stavalja do znanja da je ovaj stav mađarskog predsednika proizašao očigledno iz njega.

Iz teksta se, između redova, može i pročitati da Hrvati ovaj oglas doživljavaju i kao provokaciju jer se u njemu kaže da nije praksa u EU da jedna država članica u drugoj državi članici promoviše političke stavove putem plaćenih oglasa. 

- Iako ne postoje neka ujednačena pravila kako jedna vlada može objaviti svoj oglas u drugoj državi EU, to svakako nije praksa. Događa se to kada jedna država promoviše turizam, neki događaj, pa i, prioritete u predsedanju Evropskom unijom. No, ovakvo direktno promoviranje političkih stavova putem plaćenih oglasa, koje je potpisao premijer, retkost je.

Ni u Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske najnoviji oglas Viktora Orbana nije nišao na simpatije i poručuju kako o budućnosti Evrope ne dele simplificirane stavove koje prenose pamfleti.

- Naše ideje i stremljenja u pogledu Europske unije su poznati i teže snažnijoj uključenosti, povezanosti i sinergiji unutar evropske porodice. Hrvatska insistira na proširenju EU koje se temelji na doslednom ispunjenju kriterija za članstvo, sprovođenju potrebnih reformi i ostvarivanju merljivih rezultata. To vredi za sve države aspirantice na članstvo, pa tako i za Srbiju, kažu u odgovoru iz Ministarstva.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading