NOVA PAKOST ALJBINA KURTIJA! Uputio zahtev EU da se Srbija kazni! EVO ŠTA MU JE SAD ZASMETALO!

Autor:

Vesti

08.04.2024

16:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portparol EU Peter Stano nije direktno odgovorio na pitanje novinara da li zvanični Beograd krši sporazum formiranjem tima za sprečavanje članstva u SE, već je naglasio da će "obe strane suočiti sa ozbiljnim posledicama na integracionom putu ka EU ako to ne sprovedu".

NOVA PAKOST ALJBINA KURTIJA! Uputio zahtev EU da se Srbija kazni! EVO ŠTA MU JE SAD ZASMETALO!

Foto: Tanjug/AP

Priština je zatražila od Evropske unije da kazni Beograd zbog navodnog ometanja članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope. Ova provokacija usledila je nakon formiranja Radne grupe za koordinaciju aktivnosti državnih organa u vezi sa problemom prijema tzv. Republike Kosovo u Savet Evrope, po nalogu predsednika Aleksandra Vučića.

Priština tvrdi da je formiranje ove Radne grupe kršenje sporazuma, dok u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije veruju da to neće sprečiti članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope.


Izjavu portparola tzv. vlade Kosova, Perparima Kriezijua, koji je izrazio zabrinutost zbog postupaka Srbije i međunarodnog ćutanja prema tim akcijama, prati neizvesnost oko uloge Evropske unije u rešavanju ovog spora.

Portparol EU Peter Stano nije direktno odgovorio na pitanje novinara da li zvanični Beograd krši sporazum formiranjem tima za sprečavanje članstva u SE, već je naglasio da će "obe strane suočiti sa ozbiljnim posledicama na integracionom putu ka EU ako to ne sprovedu", pišu Novosti.



Priština pokušava da se pozove na član 4. Ohridskog sporazuma, u kome se navodi da se Beograd neće protiviti članstvu Prištine u međunarodnim organizacijama, iako je predsednik Vučić i u Ohridu i mnogo puta nakon toga, kao i pred evropskim zvaničnicima, ponovio šta su naše crvene linije preko kojih nećemo ići: priznavanje nezavisnosti Kosova, kao i članstvo u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Inicijativa tzv. Kosova za prijem u Savet Evrope biće razmatrana na zasedanju Parlamentarne skupštine SE 16. aprila, što dodatno pojačava tenzije između Beograda i Prištine. U međuvremenu, Evropska unija ostaje nema po pitanju konkretnih akcija prema Beogradu, ostavljajući prostor za dalje političke manevarske poteze obe strane.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading