NJU SU OPTUŽILI ZA BLOKADU SUECKOG KANALA: Bila je kilometrima dalje, a onda je čula neverovatnu laž!

Autor: Republika

Svet

05.04.2021

11:29

Marva Elselehdar, prva žena kapetan broda u Egiptu, našla se ovih dana na udaru javnosti, ali zbog lažnih optužbi da je kriva za dramu koja se odigrala u Sueckom kanalu.

printskrin
Egipćanka nije bila ni blizu Sueckog kanala

Pojedini lokalni mediji su preneli da je baš ona kriva za nasukavanje broda "Ever Given", koji se dijagonalno zaglavio u Sueckom kanalu i tako skoro nedelju dana blokirao prolaz i izazvao velike probleme u međunarodnoj trgovini.

- Bila sam šokirana - rekla je Marva kada je videla vesti koje su nju krivile za ovaj pomorski incident.

Inače, u trenutku nezgode ona je radila na brodu "Aida IV" u Aleksandriji, stotinama milja dalje od Sueca.

Brod na kojem je služila u vlasništvu je egipatskih pomorskih bezbednosnih agencija, a misija mu je bila da dostavi potrepštine svetioniku na Crvenom moru, dok se nekad koristi i za obuku kadeta Arapske akademije za nauku, tehnologiju i pomorski prevoz.

Glasine su počele da se šire na osnovu "skrinšotova" lažnog naslova koji je navodno objavila medijska kuća Arab News, a gde se tvrdilo da je ona uključena u incident.

Međutim, slika je očigledno montaža, jer je "Arab njuz" 22. marta zaista objavio priču o njoj, ali kako je u pitanju prva žena kapetan u Egiptu. Bez obzira na to, laž se brzo proširila društvenim mrežama, a pojavili su se brojni lažni profili koji su je "optuživali" za incident sa brodom "Ever Given".

Kako je sama rekla ova 29-godišnjakinja, ni danas ne zna ko je, i zašto, počeo da širi takve dezinformacije.

- Čini mi se da sam nekome postala meta jer sam uspešna žena u ovom poslu, ili zato što sam Egipćanka, ali ne mogu ništa tvrditi sa sigurnošću - izjavila je.

Ona je, inače, posle diplomiranja počela da radi na brodu "Aida IV", a 2017. godine ju je odlikovao egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi. Ove lažne informacije su je pogodile toliko da je počela da se plaši za posao.

- Lažni članak pisan je na engleskom, pa se vrlo brzo proširio svetom. Trudila sam se da negiram sve to, jer je uticalo na moju reputaciju. Ipak, odlučila sam da se fokusiram na pozitivne komentare, odnosno, ljude koji su bili na mojoj strani - rekla je za BBC.

Komentari (0)

Loading