(FOTO, VIDEO) ŠESTI DAN AGONIJE U SUECKOM KANALU: Brod neznatno pomeren, još uvek neizvesno kada će biti odglavljen!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

28.03.2021

08:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ogromni teretni brod koji se nasukao i blokirao saobraćaj u Sueckom kanalu, neznatno je oslobođen iz blata i pomereni su mu krma i deo kormila, ali je i dalje neizvesno kada će biti deblokiran i vraćen u plovni pravac kanala.

Foto: Tanjug/AP

Okrenut udarima snažnih vetrova, teretni brod sa kontejnerima "Ever Given", dužine oko 400 metara, dijagonalno se zaglavio u utorak u južnom delu Sueckog kanala i potpuno blokirao saobraćaj ovom trgovačkom rutom, koja se smatra jednom od najoprometnijih na svetu.

Postignut je neznatni napredak u pokušajima da se brod vrati u normalan položaj, potvrdili su zvaničnici Sueckog kanala i najavili da se može očekivati da se brod uskoro pomeri sa mesta na kojem se zaglavio.

Veliki brod sa kontejnerima zaglavljen je u Sueckom kanalu u Egiptu već šesti dan, a vlasti pripremaju nove pokušaje da oslobode plovilo i ponovo otvore vodeni put za globalni brodski prevoz.

 

 

Podsetimo, "Ever Given", brod pod zastavom Paname koji prevozi teret između Azije i Evrope, dugačak 400 i širok oko 60 metara, nasukao se u utorak u uskom, veštačkom kanalu koji deli kontinentalnu Afriku od Sinajskog poluostrva. Kroz ovaj kanal odvija se 12 odsto svetske trgovine.

Pramac broda dodiruje istočni zid kanala, dok mu je krma prislonjena uz zapadni zid. Ovo je događaj bez presedana u 150 godina dugoj istoriji kanala, kažu stručnjaci. Egipatske vlasti su navele da će biti potrebno iskopati između 15 i 20.000 kubika peska kako bi se brod pokrenuo.

U međuvremenu, na Jutjubu je osvanuo snimak koji pokazuje kako se tačno brod "Ever Given" zaglavio dijagonalno u kanalu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading