SVIRALA KLAVIR TOKOM OPERACIJE NA MOZGU: Devojčica iz Indije izdržala zahvat BEZ anestezije!

Autor:

Svet

21.12.2020

23:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Somja (9) patila je od epileptičnih napada koje je izazivao tumor, a tokom njegovog odstranjivanja morali su da je održavaju budnom tako što su joj davali i video-igrice.

RepublikaFoto: Printscreen

Devojčica Somja (9) iz grada Banmor u indijskoj saveznoj državi Madja Pradeš koja je patila od epilepsije izdržala je jednosatnu operaciju uklanjanja tumora na mozgu bez anestezije tako što je svirala digitalni klavir i igrala video-igrice.

List Hindustan tajms prenosi da je Somji tumor izazivao česte epileptične napade, pa su doktori u bolnici Birla u gradu Gvalior rešili da primene novu metodu kraniotomije, a to je da se pacijent održava budnim prilikom otvaranja rupe na lobanji da bi se pristupilo mozgu i obavio zahvat. Somja je sve vreme bila budna i operacija je uspešno izvedena.

- Tokom operacije Somja je sve vreme svirala na klavijaturama i lekarski tim je uklonio tumor iz mozga bez davanja anestezije - saopšteno je iz bolnice.

Lekari su želeli da izbegnu rizik koji nosi operacija pod anestezijom i da bi mogli da prate da devojčici ne bude oštećen neki od centara u mozgu tokom zahvata.

- Ova operacija je bila kritično opasna i mi smo čuli na osnovu iskustava u inostranstvu da možemo uspešno da operišemo pacijenta korišćenjem muzičkog instrumenta koji će zaokupiti misli pacijenta. Zato smo tako i postupili. Rezultat je da se devojčica sada dobro oseća - kazao je doktor Abišek Čauan, koji je predvodio lekarski tim.

Britanka svirala violinu dok su joj uklanjali tumor

Dagmar Tarner (53) sa britanskog ostrva Vajt svirala je violinu tokom operacije uklanjanja tumora iz mozga. To je bilo neophodno da bi hirurzi londonske bolnice Kings koledž bili sigurni da su uspeli da joj sačuvaju moždanu kontrolu nad finim pokretima leve ruke, ključnim za sviranje tog instrumenta kojim se ona bavila pune četiri decenije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading