Angela odala priznanje Putinu: Danas si pobedio!

Autor:

Svet

11.12.2019

23:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema tvrdnji ruskog lista Komersant, nemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je predsednika Rusije Vladimira Putina pobednikom pariskog samita Normandijske četvorke o Ukrajini, održanom u ponedeljak, kojem su prisustvovali i domaćin francuski predsednik Emanuel Makron i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel, Emanuel Makron, Vladimir Putin

- Danas si ti pobedio... - citira Komersant reči Merkelove upućene Putinu.

Sputnjik prenosi navode ruskog dnevnika da je predsednica nemačke vlade ovo saopštila dok su zajedno išli na konferenciju za novinare. Kako navode novinari, zaključak je Merkelova iznela "bez posebne radosti". Navodi se da je u celini kancelarka bila zadovoljna rezultatima sastanka. Merkelova je nemačkom listu Zidojče cajtung kazala da su učesnici samita stvar uspeli da "pomere sa mrtve tačke".

To je bio prvi samit Normandijske četvorke, koji je održan za poslednje tri godine, a nakon njega je usledio i prvi susret oči u oči predsednika Rusije i Ukrajine. Zelenski je nakon tog sastanka poručio da "Ukrajina nikada neće ustupiti svoju teritoriju i neće dozvoliti da se utiče na pravac njenog kretanja i razvoja". Iz ukrajinske ambasade u Srbiji medijima je saopšteno da je Zelenski istakao nekoliko principa kojih će se Ukrajina držati na putu uspostavljanja mira na istoku države - prvi je nemogućnost federalizacije s obzirom na to da je Ukrajina unitarna država, dok je drugi nemogućnost uticaja na pravac kretanja i razvoja zemlje.

Šaman iz Sibira opet sprečen da otera "demona" Putina

Vlasti u Rusiji zabranile su juče šamanu Aleksanderu Gabiševu da napusti rodni dom u Sibiru nakon što je zadržan u pritvoru tokom drugog pokušaja da pešači do Moskve kako bi proterao ruskog predsednika Vladimira Putina iz Kremlja. Gabišev se našao u centru pažnje medija kada je u martu ove godine krenuo na put dug od više od 8.000 kilometara do Moskve, koji je, kako je naveo, trebalo da kulminira proterivanjem šefa Kremlja, kojeg naziva demonom. Policija je, međutim, prekinula tada njegovo putovanje i zadržala ga u pritvoru.

- Treći je princip nemogućnost kompromisa u rešavanju situacije na istoku Ukrajine putem ustupanja teritorija unutar međunarodno priznatih granica. Za svakog Ukrajinca Donbas i Krim predstavljaju deo Ukrajine - naveo je Zelenski, a prenela ambasada.

Zaključak iznela "bez posebne radosti"

Putin je kasnije, na sastanku ruskog saveta za ljudska prava, upozorio na scenario sličan Srebrenici ukoliko bi Kijev stekao kontrolu nad granicom u Donbasu bez davanja garancija zaštite svojim stanovnicima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading