Za 3 dana 4.700 zemljotresa! Ali ovo nije kraj, jer će se Kalifornija tresti i narednih meseci

Autor: Kurir, Republika

Svet

07.07.2019

00:45

Od četvrtka južnu Kaliforniju pogodilo je više od 4.700 potresa, uključujući najjači snage 7,1 stepeni Rihterove skale, a tlo će nastaviti da podrhtava i narednih meseci. "Događaju se (potresi) svakih 30 sekundi, svakog minuta", rekao je geofizičar iz Američkog seizmološkog zavoda Džon Belini, prenosi CNN.

Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Prvi jači potres od 6,4 stepeni dogodio se u četvrtak, a u petak uveče jug Kalifornije pogodio je zemljotres od 7,1 stepen. U prvom satu posle tog najjačeg potresa usledila su još tri potresa magnitude preko pet - jedan od 5,5 i dva od 5,4 stepena.

Seizmolog Igil Hokson kaže da naučnici veruju da će i u narednih šest meseci ovo područje pogoditi više od 30.000 potresa magnitude 1 ili veće. Prema njegovim rečima, verovatnoća da će se dogoditi zemljotes od sedam stepeni naredne sedmice opala je na tri procenta, prenosi AP. Sa druge strane, verovatnoća za potres od šest stepeni je 27 odsto, tako da se mogu očekivati jedan ili dva takva zemljotresa sledeće nedelje.

Nedavni zemljotres je, prema procenama seizmologa, najjači potres koji je pogodio Kaliforniju u poslednjih 20 godina Guverner Kalifornije Gevin Njuzom proglasio je danas vanredno stanje u južnom delu Kalifornije koji je pretrpeo značajnu štetu u petak, u zemljotresu jačine 7,1 stepen.

 

Komentari (0)

Loading