ISPRAVKA: U Srebrnici jeste počinjen genocid, Većina žrtava nisu “vojnici poginuli u borbi”

Autor: M. J. - E. S. T.

Svet

11.07.2023

06:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portal Republika.rs datuma 11.07.2023 objavio je tekst pod naslovom "IZGINULI U PROBOJU, SAHRANJENI KAO CIVILI: Sudija Haškog suda iznela ključni dokaz da u Srebrenici nije bilo genocida", koji je u analizi Raskrinkavanja.ba ocenjen kao prenošenje lažnih vesti i dezinformacija.

ISPRAVKA: U Srebrnici jeste počinjen genocid, Većina žrtava nisu “vojnici poginuli u borbi”

Foto: Profimedia, Tanjug/AP


Celu analizu pogledajte ovde: https://raskrinkavanje.ba/analiza/negiranje-genocida-na-godisnjicu-vecina-zrtava-nisu-vojnici-poginuli-u-borbi

U tekstu se navodi da "U Srebrenici nije bilo genocida, a ključni argument da se radilo o zločinu pojedinaca bez ovlašćenja iznela je jedna od sudija Haškog suda u procesu protiv generala Zdravka Tolimira.", što je dezinformacije. Naime, sudija koja je citirana je Prisce Nyambe, a njena izjava je preuzeta sa portala "Glas Srpske" i to zapravo uopšte nije izjava.

Radi se zapravo o interpretaciji dela njenog izdvojenog mišljenja, koju je iznio predsednik Udruženja “Istorijski projekat Srebrenica” Stefan Karganović i kao takvo,m potpuno0 je izvedeno iz realnog konteksta.

Zdravko Tolimir osuđen je na genocid, udruživanje radi vršenja genocida, ubistvo kao kršenje zakona ili običaja ratovanja, kao i za istrebljivanje, progon, nečovječna djela putem prisilnog premještanja i ubistvo kao zločin protiv čovečnosti, dok sudija Nyambe iako je obrazložila da nije ubeđena u krivičnu odgovornost osuđenog, nije rekla ono što je naveo Stefan Kraganović.

Zato je ova informacija zapravo potpuna dezinformacija.

Dokazi iz ekshumacija posmrtnih ostataka pokazali su da je većina žrtava ubijena u masovnim pogubljenjima i oni su u suprotnosti s tvrdnjama da su muškarci koji su ubijeni u okolini Srebrenice “poginuli u bitkama”.

U tekstu je dalje navedeno da su "vojno sposobni muškarci stradali u legitimnim borbenim dejstvima” za vrijeme proboja kolone 28. divizije iz Srebrenice prema Tuzli,", ali nigde nisu izneti ključni dokazi ili argumnenti sa njene strane o tome da li je počinjen genocid ili nije, već je iskazano njeno mišljenje. Takođe, Nyambe u svom mišljenju nigde nije propitivala broj žrtava, već priča o izvesnom broju ubijenih, a ne poginulih u borbi (možda čak i do 3.000 ljudi), kao što je to navedeno u tekstu portala Republike. Tvrdnja da su većinu žrtava činili vojnici plasirana je kao čista dezinformacija, kao što je to i čitava izjava sudije Nymabe.

Takođe, portal Republika naveo je da u Srebrenici nije počinjen genocid, što je kompletna dezinformacija. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju zaključio je da je ubistva između sedam i osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka u i oko Srebrenice počinila Vojska Republike Srpske u julu 1995. godine te da je većina njih ubijena u masovnim egzekucijama. Ubistva su bila rezultat isplanirane i koordinisane operacije, što je Sud okarakterisao kao genocid.

U terkstu postoje i tvrdnje da je strijeljanje “određenog broja” zarobljenika bilo delo grupe pojedinaca koji su to počinili bez “ovlašćenja”, Ovo je takođe potpuno lažna vest.

Portal Republika.rs izvinjava se svojim čitaocima na plasiranju dezinformacija i lažnih vesti.


(Republika.rs)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Pčinjski

11.07.2023 18:08

Oko hiljdu sahraanjenih na groblju u Srebrenici donešeno je čak iz Konjica Zenice. Sahranjivani su i oni koji su preminuli prirodnim putem. Ima negde oko 300 sa imenima na grobovima koji su i danas živi, takvih najviše je u Švedsku, Ameriku i Kanadu.

AMBASADOR

11.07.2023 21:17

MOLIM REZIJU ZA OZNILJNOST OZBILJNO IZNOSIM NEPOBITNE CINJENICE KOJE JOSS NIKO NIJE JZNEO ONAKO KAKO SE DESILO U SREBRENICI.EVO ISTINE...MUSLIMANI SU BILI ZASSTICENI U ENKLAVI SREBRENICA OD STRANE MEDJUNARODNIH VOJNIH SNAGA.NAORUZANI MUSLMANI SU IZLAZILI IZ ZASSTICNE ZONE SDEBRENICA I ODLAZILI U RATNE POHODE REDOM.ZVORNIK.BRATUNAC .SKELANI I U SELA U OKOLINI I UBIJALI NA ZVERSKI NACIN SRBE.STARCE.ZZENE DECU .SILOVALI.KLALI PALILI .PALILI KUCE CELA SELA SU GORELA DOK NIJE DOGORELO DO MLADJCA DA IH POCISTI I ISELI.POBILI SU OTPRILIKE OREKO 3.000 LJUDI.ZENE DECU.DOLASKOM MLADICA SA VOJSKOM U SREBRENJCI .A U VOSCI MLADICA BILI SU I RATNICI SRBI SA STRADALIH TERITORIJA.JEDVA SU SRBI CEKALI I DOCEKALI DA MUSLIMANSKE KRVNIKE POBIJU GLAVA ZA GLAVU.SRBI SU IZVRSSILI OSVETU ZA SVOJE POBIJENE.KLANE I SILOVANE.PA TOJE ISTINA TOJE ZNAO I KFOR KOJI IH CUVAO.REDI SE O NIKAKVOM GENOCIDU.NITI JE TO GENICID.A BROJ SAHRANJENI NEODGOVARA ISTINI BROJU POBIJENIH.VEC SU DONOSSENI MRTVI MUSLIMANI SA SSIREG PODRUCJA SREBRENICE.TO JE ISTINA I SAMO ISTINA DASU SRBI IZVRSSILI OSVETU U BORBI PROTIV MUSLIMANA IZ SREBRENICE.GLAVA ZA GLAVU.KO MIDLI DRUGACIJE NEKA SE SELI IZ SRBIJE...