KO UBIJA, MILIONE DOBIJA: Ratni zločinac Ante Gotovina postao biznismen

Autor:

Svet

09.07.2023

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši general od Hrvatske koncesijama nagrađen za ubijanje i progon više od 200.000 Srba iz Krajine.

KO UBIJA, MILIONE DOBIJA: Ratni zločinac Ante Gotovina postao biznismen

Foto: www.profimedia.rs

Ante Gotovina, bivši hrvatski general koji je iz Krajine proterao više od 200.000 Srba, zgrće milione na trgovini morskom ribom. Ne samo da ga je Haški sud oslobodio svih optužbi, od planiranja etničkog čišćenja, ratnih zločina protiv srpskih civila, te učešće u zločinačkom poduhvatu, nego on danas živi bolje nego ikada ranije.

Naime, kako piše hrvatski Jutarnji list, kompanije za uzgoj, lov i preradu morske ribe bivšeg hrvatskog generala ostvarile su prošle godine značajan rast poslovnih prihoda. Šest kompanija u vlasništvu Gotovine u 2022. prihodovalo je ukupno 166 miliona evra, odnosno malo više od osam miliona evra čiste dobiti.

Prvo 24 godine, pa oslobađanje

Prema navodima optužnice, Gotovina je odgovoran za ubistvo najmanje 150 Srba i progon njih više od 150.000. Protiv njega je Haški sud podigao optužnicu 2001, a uhapšen je u decembru 2005. na Kanarskim ostrvima. U prvostepenoj presudi, 2011. osuđen na 24 godine zatvora, da bi u konačnoj, drugostepenoj presudi, 2012. bio oslobođen svih optužbi.

STRELOVIT USPON

Gotovina je posao s morskim proizvodima i trgovinom počeo 2013. u maloj hladnjači u Zadru, a danas poseduje šest kompanija koje imaju strelovit uspon, kakav je retko viđen u hrvatskoj privredi. Zanimljivo je da je prvu firmu otvorio svega sedam dana nakon što je oslobođen iz zatvora u Hagu. Hrvatska mu ekspresno dodeljuje koncesiju na morsku površinu od 126.000 kvadrata, a od Hrvatske banke za obnovu i razvoj dobija kredit od više od milion evra za kupovinu ribarskog broda, čime je praktično nagrađen od Hrvatske za svoje zločine.

Kompanija "Kromaris" imala je prihode od 94 miliona evra, što je 15 posto više nego 2021, "Sardina Postira" 32,5 miliona evra, (73 odsto više nego godinu ranije), "Pelagos" je imao rast od 19 odsto, kao i 2,3 miliona evra dobiti. Tu su još dve firme koje zgrću milione i rastu iz godine u godinu.

ČINJENICE O "OLUJI"

Republika

Foto: Tanjug

Pogrom Srba u "Oluji"
  • 200.000 raseljenih Srba
  • 1.877 poginulih i nestalih
  • 22.000 kuća zapaljeno

RADNICIMA BEDA

I dok njegove firme ostvaruju značajne prihode, zaposlenima smanjuje plate, pa oko 1.300 radnika ima za od 30 do 80 evra manje plate, u proseku, za ovu vrstu posla nego ranije. Budući da je u pitanju radno intenzivna delatnost, veliki je problem naći radnu snagu, ali Gotovina, uprkos rastu prihoda, ne želi da izdvoji više za plate.

Nije Gotovina jedini hrvatski general koji je činio zločine nad Srbima, a koji se obogatio. To je i Ivan Čermak, koji se više od 20 godina bavi naftom, gasom i nekretninama, i Mirko Norac, koji poseduje agenciju za obezbeđenje.

Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra Savo Štrbac ocenjuje da Hrvatska očigledno izdašno nagrađuje svoje generale za zasluge u tzv. domovinskom ratu.

- Država se veoma blagonaklono ponaša prema svojim junacima zaslužnim za ostvarivanje onoga što je bio cilj, a to je etničko čišćenje. Sigurno je da bi bez tog državnog upliva od njihovog bogatstva ostalo vrlo malo - kaže Štrbac.

MOJ STAV

Republika

Foto: printscreen/TVPink

Nebojša Krstić

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak:

- Iz rubrike "gde su i šta rade naši ratni zločinci koji su počasni građani zato što su pobili i proterali stotine hiljada Srba".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading