Ovo je teško prepričati! Dodik primio lažnog milijardera iz Vijetnama

Autor: klix.ba

Svet

25.06.2019

12:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Po pisanju bosanskog Klix.ba, Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica BH entiteta RS Željka Cvijanović navodno su primili lažnog biznismena Mai Vu Minha u svoje kabinete i s njim razgovarali o navodnim investicijama u BiH. Lažni biznismen obišao je i Tehnički remont Bratunac, a njegovu firmu državna televizija predstavila je "jednom od vodećih korporacija u svetu".

RepublikaFoto: Tanjug
Milorad Dodik

- Predstavnici privredne delegacije Vijetnama obišli su Tehnički remont Bratunac, gde je dogovorena poslovna saradnja u oblasti namenske industrije. "Sapa tal grup" je jedna od vodećih investiciono-razvojnih korporacija u svetu koja ulaže u oblast finansija i u razvoj visokih tehnologija, infrastrukture i energetike - objavio je BHRT 13. juna 2019. godine. 

S predstavnicima firme "Sapa tal grup" sastali su se i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, ali i entitetska predsednica Željka Cvijanović. O ovim uspešnim susretima građani su informisani putem zvanične web stranice Predsedništva BiH i zvanične web stranice Predsednika RS-a. 

Dodik je nakon sastanka saopštio da je s predsednikom korporacije "Sapa tal grup" Mai Vu Minhom iz Vijetnama razgovarao "o mogućnostima ekonomske saradnje BiH i Vijetnama" te da mu je Mai Vu Minh rekao da je uočio brojne potencijale i prostor za uspešnu ekonomsku saradnju dvaju zemalјa, kao i da je on zainteresovan za investicije u oblasti polјoprivrede, turizma i finansijskog sektora.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Željka Cvijanović

Obećavajuće poruke nakon sastanka medijima je uputila i Željka Cvijanović koja je navela da je s Minhom razgovarala "o mogućnostima uspostavljanja saradnje u oblasti turizma, bankarstva, poljoprivrede, kao i sporta i kulture". Naravno, Cvijanović je Minha upoznala i o tome da je "Republika Srpska ekonomski i politički stabilna" dok je on ukazao na "bogate resurse Republike Srpske". 


Objave državne televizije vezane za ovu firmu i reakcije Milorada Dodika i Željke Cvijanović nakon sastanka s predstavnikom ove firme zaintrigirale su jednog od blogera na platformi "Medium.com", a koji se koristi nikom "Operacija Triciklo". On je svoje vreme iskoristio kako bi istražio ko je zapravo Mai Vu Minh i da li je on stvarno "vijetanamski milijarder". 

Klix.ba prenosi da Minh ima svoju stranicu na Wikipediji koja je napisana samo na vijetnamskom jeziku. Na toj stranici je između ostalog navedeno da je reč o "tajnom milijarderu", da je često pominjan i poznat na Svetskom ekonomskom forumu i Azijsko-pacifičkom ekonomskom forumu (APEC), da se susretao i sarađivao sa svetskim vođama poput Donalda Trampa, Vladimira Putina, Si Đinpinga,  i tako dalje, da je 2013. kupio projekt "WHE Menadžment bilding" od grupacije "Šank", pri čemu su mu pomogli gradonačelnik Talea, Tomas Balcerovski i "nemački parlamentarac Ngjen Dac Ngjep".

Svi ovi navodi lepo zvuče, osim što su lažni prenosi Klix.ba Naime, Minh je sve fotografije sa svetskim liderima poput Donalda Trampa, Vladimira Putina i Si Đinpinga uradio u fotošopu i to na način da su intervencije na fotografijama jasno vidljive "golim okom". Ovu tvrdnju dokazuju i izvorne fotografije, ali i videosnimci na kojima se na APEC-u u stvarnosti ne vidi Minhova glava pored Trampove. 

Što se tiče "vodeće investiciono-razvojne korporacije", kako je naziva državna televizija, "Sapa tel grup" ima sedište u nemačkom gradiću Taleu koji ima 16.000 stanovnika i u kojem vlast čini CDU. Firma ima izuzetno lošu veb stranicu na kojoj se pored Minha spominje i ime Ngjen Dac Ngjep. Reč je o ranije pomenutom "nemačkom parlamentarcu", a koji je generalni direktor Sapa talea. Prostom analizom podataka na internetu može se doći do informacije da Ngjep nije nemački parlamentarac, već fan CDU-a, kancelarke Angele Merkel i gradski većnik u Taleu.


Ngjep je u intervjuu 2014. godine rekao nemačkim medijima kako je pre 30 i više godina došao kao fizički radnik, radio na kranu u  fabrici za obradu gvožđa, a bio je i vlasnik prodavnice odeće za decu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading