RADONJIĆ I OBRADOVIĆ OČI U OČI! Treneri Zvezde i Partizana teren zamenili šahovskom tablom: Šta mislite, KO JE POBEDIO? (FOTO)

Autor: MARIJA STEFANOVIĆ

Sport

01.01.2022

11:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Treneri Crvene zvezde i Partizana, uz osmehe, odigrali partiju, kao uvertiru za ono što nas čeka u nastavku sezone u ABA ligi i u domaćim okvirima

RADONJIĆ I OBRADOVIĆ OČI U OČI! Treneri Zvezde i Partizana teren zamenili šahovskom tablom: Šta mislite, KO JE POBEDIO? (FOTO)

Foto: ST/N. PANČIĆ

Košarkaši Partizana i Crvene zvezde odlučivaće ove sezone o trofejima na Jadranu (svaka čast najbližim konkurentima Budućnosti, FMP i Cedevita Olimpiji) i u Srbiji, a završnica tih takmičenja svešće se na šahovske partije i umna nadmudrivanja dvojice košarkaških velemajstora Željka Obradovića i Dejana Radonjića.

Zbog toga je redakcija Srpskog telegrafa i Republike odlučila da popularnog Žoca i Deju stavi baš za šahovsku tablu, a njihov dvoboj starije čitaoce podsetiće na legendarne duele velikih šampiona Bobija Fišera i Borisa Spaskog.

Uprkos zgusnutom rasporedu i velikim obavezama, Željko i Dejan odvojili su vreme i za kratak intervju, u kom su im postavljena identična pitanja. Žoc je na snimanje došao peške, tvrdeći da ga je usput samo jedan par zaustavio i tražio fotografiju, dok je Dejo imao problema sa saobraćajnom gužvom u Beogradu. Različite principe pokazali su i za šahovskom tablom, a meč je završen remijem. Duga je sezona, sačekaćete pravi epilog na košarkaškoj tabli.

PITANJA

1) Šah je misaona igra, kao i košarka. Koliko je bitno i koliko vam se, kao treneru, dešavalo da vidite potez protivnika unapred?
2) Koju trenersku osobinu poštujete kod protivnika?
3) Da li vam nedostaju večiti derbiji na kojima su bili navijači oba tima?
4) Koliko je za srpsku košarku bitno da imamo dva predstavnika u Evroligi?
5) Kako ćete provesti praznike?


Odgovori Dejana Radonjića

1) Jednu košarkašku utakmicu određuje mnogo detalja i sitnica koje ne možete da predvidite. Ono što možete svakako jeste da se dobro pripremite, skautirate protivnika, odredite pravo stanje svog tima, svakog igrača ponaosob. Kada smo već kod neke paralele između šaha i košarke, ima dosta sličnosti, ali i velikih razlika. U košarci morate nekada da donosite odluke u sekundi, u šahu imate dosta vremena da odigrate sledeći potez i predvidite šta je namera protivnika. U šahu ste samo vaš protivnik, figure na tabli i vi. U košarci jedna utakmica zavisi od mnogo više aktera.

2) Željko Obradović je najbolji evropski trener. Sve što je napravio do sada je za najveće moguće poštovanje.

3) Koliko znam, s tom praksom se počelo odavno, mnogo pre nego što sam seo na klupu Crvene zvezde. U donošenju takvih odluka učestvuju organi koji su mnogo merodavniji i pozvaniji nego što su igrači ili treneri.

4) Naravno da bi bilo značajno, samo Atina i Istanbul imaju po dva kluba u Evroligi. Srbija ima nezahvalnu poziciju da ta mesta mora da obezbeđuje samo na dva moguća način, kroz osvajanje regionalne lige ili osvajanjem Evrokupa. Trećeg zasad nema. Nije to baš lak posao.

5) Znate da je naš kalendar izuzetno naporan. Mi imamo utakmicu već 2. januara u Splitu, pa na Badnje veče. Za Novu godinu nemam neke posebne planove, biću u krugu porodice i s prijateljima. Malo da se opustim, a već prvog imamo trening. Takav je posao.

 

Odgovori Željka Obradovića

1) Utakmice se planiraju i pripremaju. Ono što je veoma važno su same reakcije na utakmici. Pokušavamo da neke stvari radimo, bez obzira na pripreme i prethodni plan. Uvek utakmica traži neke dodatne stvari i reakcije. Tako je bilo, a i biće.

2) Dejo je bio izvanredan igrač. I ja sam još davno rekao, još dok je igrao, na nekoj konferenciji za medije u Podgorici posle utakmice, kad smo igrali s Panatinaikosom, da on ima sve predispozicije da postane dobar trener i on je to uradio. Ima inteligenciju, brzo razmišljanje. Ono šta ja mogu da vidim u njegovim ekipama, u ovom slučaju Crvenoj zvezdi, jeste sistem i da je sve postavljeno na svoje mesto.

3) Bilo bi fenomenalno da imamo navijače oba tima na derbiju, ali i da sve ostane u okvirima onoga što je sport. Najbitnije je da bude fer-plej, a koliko je to moguće u ovom trenutku, ja to stvarno ne znam. Ovo je pitanje za sve ljude koji vole košarku, to bi bilo fantastično, sigurno.

4) Ja mislim da bi to bila odlična stvar. Godinama sam govorio da je Crvenoj zvezdi, ali i Partizanu, mesto u Evroligi. Nadam se da će čelnici elitnog takmičenja jednog dana to prepoznati. Interesovanje koje postoji u ovom gradu je veliko, navijači večitih su više puta pokazali kakvu atmosferu prave. Bila bi to velika dobit, kako za Evroligu tako i za srpske klubove.

5) Radno ću provesti praznike, nemam nekih želja posebnih. Igramo non-stop, imamo utakmicu 3. i 5. januara. Dobra je stvar da nećemo imati putovanja i da možemo to vreme da iskoristimo da dobro radimo. Neću imati mnogo slobodnog vremena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading