TUŽAN DAN ZA SVE: Legenda i stvaralac košarke - Popović nas je napustio

Autor:

Sport

20.10.2021

16:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U sredu 20.10.2021. godine navršava se 20 godina od smrti Nebojše Popovića, jednog od stvaralaca i pionira jugoslovenske i srpske košarke.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen/ilustracija

Košarkaška lopta

Popović je osnivač KK Crvena zvezda, vlasnik članske karte sa brojem 1 i predvodnik generacije koja je osvojila 10 uzastopnih šampionskih titula.

Bio je igrač i prvi selektor reprezentacije, strelac prvog koša za državni tim na prvenstvu sveta u Buenos Ajresu, nakon toga  i predsednik Jugoslovenskog olimpijskog komiteta (JOK), član FIBA, predsednik KSS i KSJ, direktor JRT, dugogodišnji dopisnik Gazete delo sport iz Beograda i član Kuće slavnih.

U Crvenoj zvezdi je bio i igrač od 1945. do 1951. godine, došavši iz kluba koji se zvao SK 1913. Bio je kapiten i najbolji strelac Zvezde tri sezone, 1946. godine (65 poena na sedam utakmica), 1947. (146 poena u devet mečeva – prosek 16,2 ) i 1949. (163 poena na 18 utakmica). Za Crvenu zvezdu je odigrao 58 utakmica i postigao 518 poena. Kao trener na Mali Kalemegdan je doneo 17 trofeja, od čega je deset uzastopnih titula sa košarkašima (od 1945. do 1955).

Republika

Foto: KK Crvena zvezda

Članska karta KK Crvene zvezde - Nebojša Popović

Nebojše Popović je bio jedan od četiri musketara naše košarke, čovek koji je uz Radomira Šapera, Borislava Stankovića i Aleksandra Nikolića, činio četiri stuba jugoslovenske srpske košarke, konačno i Crvene zvezde.

Njegova ćerka Zvezdana danas je vlasnik članske karte broj 1 kluba u čije rađanje i život je njen otac ugradio prvi i najvažniji temelj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading