GDE SU, ŠTA RADE #6: Nekadašnji superligaši u raljama niželigaškog fudbala - FK Metalac Gornji Milanovac!

Autor: Vladimir vorih

Sport

17.12.2023

13:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uvek su u krugu favorita za povratak u elitnu, ali nikako da načine presudni korak.

GDE SU, ŠTA RADE #6: Nekadašnji superligaši u raljama niželigaškog fudbala - FK Metalac Gornji Milanovac!

Foto: FK Metalac Gornji Milanovac

Krajem prve decenije XXI veka stupili su na superligaško tlo i od tada se nalaza na klackalici između prva dva ranga srpskog klupskog fudbala.

 

Na zbirnoj tabeli Superlige Srbije, na kojoj se nalazi 37 klubova, ekipa gornjomilanovačkog Metalca zauzima šestu poziciju kada su u pitanju ekipe koje su bile deo elitnog ranga, a koje su se prethodnih godina našle u raljama niželigaškog fudbala.

- Istorija kluba:

Na inicijativu Sindikalnih podružnica metalne industrije "Metalac" i građevinskog preduzeća 2Graditelj", 12. juna 1961. godine osnovan je novi Fudbalski klub pod imenom Radnik, koji je na inacijativu direktora fabrike „Metalac“, Milana Mišovića, posle završetka sezone 1964/65. promenio ime u Fudbalski klub Metalac.

Prvi put se ekipa u odabranom društvu našla u sezoni 2009/10 kada je i zabeležen najbolji plasman u elitnom rangu srpskog klupskog fudbala.

Klub je 2012. godine dobio i novi velelepni sportski objekat kapaciteta od 4.000 mesta, a prva utakmica je odigrana 1. septembra 2012. godine kada je u okviru četvrte runde prvoligaškog karavana Metalac pred oko 3.000 ljubitelja fudbala savladao lučansku Mladost rezultatom 3:1.

FK Metalac Gornji Milanovac u Superligi Srbije:

Gornjomilanovčani su od osamostaljenja Srbije u elitnom rangu učestvovali ukupno sedam puta. Odigrali su 239 utakmica tokom kojih su zabeležili 59 pobeda, 66 remija i 114 poraza uz ukupno postignut 231 gol, dok se njihova mreža tresla 334 puta.

Najbolji plasman u srpskoj superligaškoj konkurenciji ostvarili su u sezonama 2009/10 i 2020/21 kada su takmičenja završavali na devetoj poziciji.

Tokom sezone 2009/10 zabeležili su deset pobeda, pet remija i 15 poraza i ukupno 35 osvojenih bodova uz gol količnik 24:39.

Jedanaest godina kasdnije ostvarili su 13 pobeda, isto toliko remija i 12 poraza i uz gol količnik 48:26 ostvarili su skor od 52 boda.

Foto: FK Metalac Gornji Milanovac

Popularni "Šerpasi" si uvek uz svoj klub

 

- Poslednje superligaško učešće:

Deo elite ekipa Metalca iz Gornjeg Milanovca je poslednji put bio u sezoni 2021/22 kada su takmičenje okončali na 15. poziciji sa 33 osvojena boda (osam pobeda, devet remija i 20 poraza).

Poslednju superligašku utakmicu odigrali su 20. maja 2022. godine kada su na stadionu "Čika Dača" u Kragujevcu savladali domaći Radnički 1923 rezultatom 2:1, a strelac poslednjeg pogotka u elitnom rangu bio je Filip Antonijević.

 

 

- FK Metalac Gornji Milanovac danas:

Ekipa Metalca već dve sezone u kontinuitetu takmiči se u okviru Prve lige Srbije. Prethodnu jesen Gornjomilanovčani su okončali na 12. poziciji, prvoj iznad zone ispadanja sa skorom od pet pobeda, osam remija i sedam poraza. Postigli su ukupno 15, a primili 21 pogodak.

Iz svega navedenog jasno je da je ekipa u ovom momentu daleko od povratka u elitni rang srpskog klupskog fudbala.

 

Standings provided by Sofascore

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading