ISTORIJSKI PODSETNIK: I oni su predstavljali Srbiju na međunarodnoj sceni!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

25.08.2023

20:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U jeku ovosezonskih kvalifikacija za Evro kupove...

ISTORIJSKI PODSETNIK: I oni su predstavljali Srbiju na međunarodnoj sceni!

Foto: Facebook.com/Srbijasport.net

Fudbalski klupski fudbal u aktuelnoj sezoni ostvaruje katastrofalne rezultate na međunarodnoj sceni. U okviru kvalifikacija za tri evropska takmičenja, četiri srpska kluba su do sada odgirala osam mečeva tokom kojih je zabeležena svega jedna pobeda (Partizan-Sabah 2:0), uz ukupan gol koeficijent 6:21.

Olakšavajuča okolnost svakako je činjenica da će po prvi put Srbija imati tri predstavnika u grupnim fazama takmičenja. Crvena zvezda je siguran učesnik Lige šampiona, TSC iz Bačke Topole će imati vatreno krštenje u okviru Lige Evrope, dok će se Čukarički, u zavisnosti od ihoda revanš meča protiv grčkog Olimpijakosa, naći u žrebu za grupnu fazu Lige Evrope, ili Lige konferencija.

Interesantno je napomenuti da su od raspada nekadašnje velike SFR Jugoslavije, našu zemlju u fudbalskoj Evropi predstavljali i klubovi koji su u godini kada su izlazili na međunarodnu scenu, bili učesnici nižih rangova nacionalnog fudbala. U pitanju su beogradski Obilić, Budućnost iz Banatskog Dvora i Sevojno iz istoimenog mesta nadomak Užica.

- Obilić (Beograd):

Ekipa koja je u sezoni 1997/98 stigla do senzacionalne titule šampiona SR Jugoslavije, dve godine ranije uzela je učešće u kvalifikacijama za tadašnji Kup pobednika kupova kao finalista Kupa SR Jugoslavije u sezoni pre.

U sezoni 1995/96 Obilić se takmičio u tadašnjoj Prvoj "B" ligi SR Jugoslavije i takmičenje je okončao na petom mestu, ali su pre toga 10. avgusta 1995. godine odigrali svoj prvi međunarodni susret.

Na stadionu na Vračaru dočekali su u okviru 1. kola kvalifikacija ekipu gruzijskog Dinama iz Batumija i poraženi su rezultatom 0:1, a jedini pogodak postigao je Mačutadze u 70. minutu. 

Dve nedelje kasnije "vitezovi" su sve pokušali kako bi nadoknadili minus. Nakon prvog poluvremena su imali prednost od 2:0 (Dragan Šarac u 8. i Veselin Popović u 33. minutu), ali domaćin u nastavku susreta uspeva dva puta da zatrese mrežu Obilića i obezbedi plasman u 1. kolo takmičenja gde je u dvomeču ubedljivo savladan od škotskog Seltika.

Foto: Starsport

Stadion FK Obilić na Vračaru

 

- Budućnost (Banatski Dvor):

Elkipa iz mesta u naselju Žitište koje broji tek oko 1.000 stanovnika, zahvaljujući učešću u finalu Kupa Srbije i Crne Gore, u takmičarskoj 2004/05 predstavljala je naš fudbal u kvlaifikacijama za tadašnju Ligu kupa UEFA.

Te sezone Budućnost iz Banatskog Dvora je bila učesnik Druge savezne lige SR Jugoslavije i uspela je da stigne do šampionske titule i plasmana u elitu, ali su pre toga, leta 2004. godine izašli na međunarodnu scenu, a protivnik je bila ekipa slovenačkog Maribora.

Prvi susret je odigran 10. avgusta 2004. godine. Pogotkom Željka Miloševića u 23. minutu iz jedanaesterca Budućnost je stigla do prednosti, ali su do kraja susreta MAriborčani preko Bersnjaka i Teinovića stigli do preokreta i pobede.

Četrnaest daana kasnije u Mariboru, sportski kolektiv iz Banatskog Dvora je slavio minimalnim rezultatom 1:0 (Dejan Novaković u 66. minutu), ali to nije bilo dovoljno za prolaz u nastavak kvalifikacionog ciklusa.

Foto: FK Budućnost Banatski Dvor

Ekipa Budućnosti je u pohodu na Evropu, u okviru nacionalnog kupa savladala OFK Beograd rezultatom 1:0

 

- Sevojno (Sevojno):

Senzacijom u polufinalu Kupa Srbije u sezoni 2008/09 kada su na svom terenu rezultatom 2:1 savladali Crvenu zvezdu, fudbaleri Sevojna su se našli na međunarodnoj sceni, tj. u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

U kvalifikacijama za Ligu Evrope u sezoni 2009/10 Sevojno se prvo sastalo sa ekipom litvanskog Kaunasa i zahvaljujući golu u gostima (0:0 i 1:1) uspeli su da se izbore za plasman u narednu rundu, čime su postali prvi srpski niželigaški klub kojm je navedeno pošlo za rukom.

Dalje od navedenog nije se moglo, s obzirom da je protivnik u narednoj kvalifikacionoj rundi bio francuski Lil koji je rutinski sa dve pobede rezultatom 2:0 nastavio evropsko putešestvije.

Takođe treba napomenuti da je Sevojno u sezoni 2009/10 zauzelo drugo mesti u drugom stepenu srpskog klupskog fudbala, ali ipak nikada nisu zaigrali u elitnom rangu.

 

 

Ostaje nam da vidimo kada će ponovo neki niželigaški srpski klub obezbediti sebi mesto u međunarodnim kupovima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading