GLOGOV KOLAC I SVETA VODA! DEČAKA MASAKRIRALI, MISLILI DA JE VAMPIR! Stavili mu katanac oko noge pa ga PROBOLI - nisu ga ni ukopali na CRKVENOJ ZEMLJI! (FOTO)

Autor:

Razonoda

19.08.2023

09:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Verovanje u mitologiju i natprirodno bilo je često prisutno u vremenima kada su racionalna objašnjenja nedostajala.

GLOGOV KOLAC I SVETA VODA! DEČAKA MASAKRIRALI, MISLILI DA JE VAMPIR! Stavili mu katanac oko noge pa ga PROBOLI - nisu ga ni ukopali na CRKVENOJ ZEMLJI! (FOTO)

Foto: Shutterstock

Arheološka istraživanja na seoskom groblju u blizini naselja Pien, Poljska, donela su još jedno zanimljivo otkriće koje povezuje prošlost sa mitologijom. Tim arheologa sa Univerziteta Nikola Kopernik u Torunju nastavlja sa iskopavanjem na ovom lokalitetu, a ovog puta su pronašli skelet dečaka sa "antivampirskim" merama koje su svedočile o verovanju u vampire u 17. veku.

Prethodno otkriće na istom mestu obuhvatalo je skelet žene sa srpom oko vrata i katancem na nozi. Prema tumačenju profesora Darijuša Polinskog, srp je bio stavljen oko njenog vrata kako bi joj u slučaju da pokuša da ustane iz groba odsekao glavu, verujući da je reč o vampiru.

 

 

Ovaj put, novootkriveni skelet dečaka starosti između 5 i 7 godina, datiran iz 17. veka, ukazuje na još jedan "povampireni" običaj. Dečakov skelet je imao katanac na nozi, a pronađen je okrenut licem nadole prilikom sahranjivanja. Arheolog Darijuš Polinski istakao je da katanac na stopalima simbolizuje zatvaranje jedne faze života i služi kao zaštita od povratka pokojnika, dok je okretanje lica nadole predstavljalo "antivampirsku" meru kako bi se sprečilo da pokojnik "grize" zemlju.

- Katanac na stopalima simbolizuje zatvaranje jedne faze života i namenjen je zaštiti od povratka pokojnika,", naveo je arheolog Darijuš Polinski. Što je zajedno sa licem okrenutim ka dole - što je bila "antivampirska" mera kako bi pokojnik umesto živih "grizao" zemlju - dokaz o verovanju da je dečak bio opasan po zajednicu.

"Vampirske sahrane" nisu neuobičajene u Evropi tog perioda, ali otkriće "vampirske dece" izaziva posebno interesovanje. Verovanje u mitologiju i natprirodno bilo je često prisutno u vremenima kada su racionalna objašnjenja nedostajala. Priče o vampirima i načini da se zaštite od njih bili su široko rasprostranjeni širom Evrope, a upotreba srpa i katanceva oko tela ukazuje na ozbiljno shvatanje ovih verovanja.

Skelet dečaka biće podvrgnut daljim istraživanjima na Univerzitetu Nikola Kopernik kako bi se dobile dodatne informacije o njegovom životu ili smrti. Ova otkrića pružaju uvid u bogatu kulturološku i mitološku prošlost regiona, istovremeno osvetljavajući verovanja i običaje iz prošlih vekova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading