NASTAVAK SUĐENJA MALEŠIĆU: Optuženi članovi grupe negirali krivicu

Autor:

Hronika

09.04.2024

15:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Malešić je na prethodnom suđenju negirao krivicu povodom optužbi za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, tri krivična dela trgovine uticajem i zloupotreba službenog položaja.

NASTAVAK SUĐENJA MALEŠIĆU: Optuženi članovi grupe negirali krivicu

Foto: ST/Vladimir Lukić

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je iznošenjem odrane optuženih nastavljeno suđenje nekadašnjem načelniku novosadske policije generalu Slobodanu Malešiću i još četvorici optuženih za zloupotrebu službenog položaja i trgovinu uticajem.

Drugooptuženi Ljubomir Stanišić, policijski službenik u Prijepolju, negirao je danas izvršenje krivičnih dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i trgovinu uticajem. Stanišić tvrdi da u Srbiji ne postoji policijski službenik kojeg nikada nije pozvao neki prijatelj da se raspita za neki predmet, pa tako i u slučaju nasilja u jednoj porodici iz Prijepolja.

Stanišić je naveo da je on uticao na obe strane da se strasti smire kako ne bi eskaliralo nasilje, ali tvrdi da nije posredovao da se izvrši radnja koja se nije smela izvršiti, kao i da su sve radnje koje je policija trebalo da izvrši, bile preduzete. Njemu je stavljeno na teret da je pomogao rođaku osuđenog Dženana Kujovića, da izbegne pritvor za nasilje u porodici.

Međutim Stanišić ističe da nije uticao na zamenicu Osnovnog javnog tužioca u Prijepolju da odbaci krivičnu prijavu protiv Kujevićevog rođaka, što je, kako tvrdi, i ona potvrdila u tužilaštvu. Krivična prijava je odbačena, a kako je rekao Stanišić, supruga je odbila da svedoči protiv Kujovićevog rođaka. Stanišić je negirao i da je od Kujovića dobio 1500 evra.

Sledeći je odrbanu izneo službenik Uprave kriminalističke policije, šef Službe za borbu portiv korupcije u Užicu Dragan Kovačević, koji je negirao krivicu i naveo da mu je nadređeni iz Beograda Miroslav S. naložio da proverava Kujovićeve firme i stan na Zlatiboru, kako bi našao neko izvršeno krivično delo.

Kovačević se optužnicom tereti da po Malešićevom nalogu, nije postupao po zahtevimna nadležnog tužilaštva i nije dostavljao izveštaje povodom zahteva za prikupljanje obaveštenja tog tužilaštva, a povodom krivičnih prijava koje se odnose na nezakonito korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe.

Sa druge strane Kovačević tvrdi da nije postupao po Malešićevom već po nalogu Miroslava S., koji je kako tvrdi, isto potvrdio u svom iskazu u tužilaštvu. Kovačević je priznao da je u dogovoru sa Miroslavom S. podneo anomimnu prijavu protiv firme "Matador" koja je u vlasništvu Kujovića, kako bi mogli da postupaju po toj prijavi. On je najpre detaljno objasnio kako je funkcionisala Služba za borbu protiv korupcije do i od 2020. godine kada je smenjeno rukovodstvo i na čelo te službe u Beogradu je doveden Miroslav S.

- Tužilaštvo navodi da sam ja sprečio krivično gonjenje Dženana Kujovića, a ja sam krivično gonjenje pokrenuo - istakao je Kovačević i dodao da je sam Miroslav S. rekao da je on izveštavao tužioca o predmetu i da je sve znao o predmetu, dok mu tužilaštvo na teret stavlja da je on lažno izveštavao Miroslava S. i tužioca po Malešićevom nalogu.

Pre nego što je uhapšen, Kovačević tvrdi da su mu preneli da Miroslav S. priča da će biti uhapšen, zbog čega je ispričao sve tužiteljki i skrinšotovao sve poruke koje je sa Miroslavom S. razmenio i svojim kolegama, u kojima se dopisivao o policijskim predmetima.

Malešić je na prethodnom suđenju negirao krivicu povodom optužbi za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, tri krivična dela trgovine uticajem i zloupotreba službenog položaja. Među optuženima u ovom slučaju bio je i privatni preduzetnik Dženan Kujović, koji je i vlasnik više privrednih društava iz Prijepolja, a koji je na osnovu sporazuma sa tužilaštvom osuđen na uslovnu kaznu zatvora od godinu dana sa rokom provere dve godine.

Pored kazne zatvora on je i novčano kažnjen od 3 miliona dinara. Kujović je osudjen zbog udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa krivičnim delom trgovina uticajem u produženom trajanju. Pored Malešića na optuženičkoj klupi nalaze se policijski službenik u Prijepolju Ljubomir Stanišić, optužen za krivicna dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i trgovinu uticajem, službenik Uprave kriminalističke policije Dragan Kovačević optužen za krivična dela udruživanje i zloupotreba službenog položaja.

Darko Savić i Ivan Pavlović optuženi za po jedno krivično delo zloupotreba službenog položaja. Kako je ranije saopštilo tužilaštvo Malešić se tereti da je organizator ove organizovane kriminalne grupe i da je koristeći svoj službeni i društveni položaj posredovao da se ne izvrše službene radnje koje bi se morale izvršiti, saopštilo je ranije tužilaštvo.

On je, kako se sumnja, od Kujovića primao korist kako bi ostalim osumnjičenim policijskim službenicima, kao pripadnicima organizovane kriminalne grupe koji su postupali po njegovim nalozima, usmeno izdavao naloge da u okviru svojih službenih policijskih ovlašćenja ne izvršavaju službene radnje koje bi morali izvršavati, a koje se odnose na otkrivanje i prikupljanje dokaza radi podnošenja krivične prijave protiv Kujovića i odgovornih lica u njegovim privrednim društvima zbog nezakonitog poslovanja.

Cilj im je bio sticanje finansijske koristi sebi i pripadnicima ove organizovane kriminalne grupe, sumnja tužilaštvo. Stanišić i Kovačević su imali zadatak da pružaju zaštitu Kujoviću i članovima njegove porodice od krivičnog gonjenja i pružaju savete o postupanju pred nadležnim organima po podnetim krivičnim prijavama.

Tužilaštvo dodaje da je Stanišić pomagao Kujovićevom rođaku, a preko Kujovića, da izbegne pritvor za krivično delo nasilje u porodici. Takođe, Malešić je uticao na policijske službenike da napuste mesto saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovalo vozilo MUP u kome se prevozio osumnjičeni Malešić, a između ostalog i da se ukloni napomena iz jedinstvenog informacionog sistema MUP-a koja se odnosi na obaveznu kontrolu osumnjičenog Kujovića i njegovog vozila.

(Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading