VEŠTAK DOVEO DO OBRTA! Tadić je preminulom Vukiću naneo tešku povredu, ali nije kriv za njegovu smrt: Majka van sebe!

Autor:

Hronika

11.04.2023

13:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prof. dr Tatjana Atanasijević danas je pred Višim sudom pokušala da odgovori na enigmu do koje su dovela tri različita medicinska veštačenja tokom suđenja Milovanu Tadića Miksi kome se sudi što je udarcem nogom u stomak u decembru 2015. ispred noćnog kluba „Tilt" u Beogradu teško povredio Slobodana Vukića koji je posle dve nedelje preminuo u bolnici.

VEŠTAK DOVEO DO OBRTA! Tadić je preminulom Vukiću naneo tešku povredu, ali nije kriv za njegovu smrt: Majka van sebe!

Foto: e stock

Milovan Tadić Miksa

- Ostajem pri svemu u mišljenju i zaključku pri veštačenju Instituta za sudsku medicinu u Beogradu. Nismo našli uzročno posledičnu vezu izmedju povredjivanja Vukića i prestanka rada njegovog srca. Njemu je udarcem nogom u stomak naneta obična teška telesna povreda koja nije bila opasna po život - rekla je Atanasijević u detaljnom izlaganju.

Ona je istakla da su u tzv. super veštačenju ona i njene kolege sa beogradskog instituta imali u vidu i nalaze kolega veštaka iz Niša i Novog Sada, ali je posebno akcentovala da su za razliku od njih oni imali uvid  i u detaljniji obdukcioni nalaz Slobodana Vukića koji je preminuo nakon dve nedelje od prebijanja ispred noćnog kluba posle kojeg je odmah hospitalizovan.

- U tuči je došlo do povrede trbušne keceljice i to jeste uzrok izliva tečnosti u trbušnu duplju. Bez trbušne posteljice može da se živi, a ona ima ulogu da štiti od infekcija. Ova povreda je vrlo retka i ne može se ni u literaturi naći mnogo radova na ovu temu.

Operacija je bila potrebna i obavljena je pod anestezijom iz koje se Vukić probudio, ali mi u nalazima nemamo šta se desilo tj. dešavalo narednih dva i po sada do momenta kada je utvrdjeno da je prestao da diše i da je srce prestalo da radi - rekla je veštak naglasivši da su nedopustive spekulacije kako je nastupila smrt kojim su se bavile njene kolege veštaci iz unutrašnjosti.

Doktorka Atanasijević je pod zakletvom, tokom odgovaranja na pitanja sudije grickala donju usanu, ali je bila izričita da je mišljenje doneto na osnovu dokumentacije o lečenju pacijenta. Ona je istakla i da je preminuli mladić bio u alkoholisanom stanju i da to ima uticaja na lečenje, ali da nije uradjena analiza njegove krvi na prisustvo alkohola i psihoaktivnih supstanci uprkos tome sto je ponasanje Vukica pred prebijanje ukazivalo na njihovu eventualnu konzumaciju. Atanasijević je rekla da će se u pogledu toga bolje i više od nje izjasniti njen kolega iz sudsko-medicinskog odbora Nebojša Lađević.

U iskazi koji je pred sudom dao dr Lađević je kazao da je pacijent u anesteziju uveden po svim pravilima, a istakao je da je neposredno pred operaciju Vukić rekonstruisao dogadjaj i bio svestan.

- Nismo utvrdili stepen alkoholisanosti, a operacija je bila hitna. Posle zahvata pacijent se probudio i prebačen je na odeljenje poluintezivne nege. Šta se posle dešavalo mi nemamo informaciju - rekao je anesteziolog istaksvši da se pacijent ne bi probudio da je alkohol uticao.

Na pitanje sudije da li to znači da Vukića dva i po sata posle operacije nije niko obilazio od medicinskih radnika, anesteziolog je rekao da dalji tok lečenja nije bio u njegovom domenu.

Stručni savetnik odbrane dr Slobodan Savić, koji je i inicirao superveštačenje je istakao je zaključak najnovijeg veštačenja da preminulom Tadić nije naneo povrede opasne po život, te da nema primedbe na izveštaj koji je zastupala prof. dr Atanasijević.

Shodno izveštaju veštaka sud će odmeriti kaznu optuženom Tadiću. Prethodno on je po oborenoj presudi bio osuđen na pet godina zatvora. 

Podsećanja radi, prema Saviću, koji je inače radio i obdukciju Vukića  do smrti nisu dovele ni citokinska ni kateholaminska oluja, kako su to u odvojenim izveštajima zaključili veštaci iz Novog Sada i Niša, već stanje teške alkoholisanosti. Savić osporava oba veštačenja koja se, iako su suprotna u izveštaju, poklapaju u najbitnijoj tezi - da Vukić ne bi preminuo da nije bilo povrede koju mu je Tadić naneo.

Savić je na zaprepašćenje Vukićevih roditelja izjavio da je alkohol uz lekove koji su primenjeni tokom Vukićeve operacije i oporavka doveo do oštećenja vitalnih centara u mozgu, pa do prestanka rada srca i pluća i nastupanja smrti.

Savić je rekao i da se sve povrede koje je Vukić kritične noći zadobio, i pojedinačno i ukupno, mogu oceniti kao laka povreda, koja ne može dovesti do smrtnog ishoda. Savić je rekao i da se prva dva veštačenja nikako ne mogu usaglasiti, jer su potpuno suprotna.

Veštaci sudske medicine iz Niša i Novog Sada složili su se da Vukić ne bi preminuo da nije bilo povrede koju mu je Tadić naneo.

Roditelji preminulog Vukića, majka i sada, a otac do iznenadne smrti pre mesec dana, živeli su za dan kada će se dokazati da je njihov sin u punoj životnoj snazi ,podlegao zbog prebijanja u noćnom izlasku u kojem je bio sa svojim zetom.
Slobodanova majka je sa knedlom u grlu pratila današnje sudjenje i nije imala snage da iznese utiske.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading