OVO SU DVA PLANA ZA OTMICU GOKSIJA: Hrvatin opisao sve do detalja - imao sam razloga da...

Autor:

Hronika

23.02.2023

14:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nastavljeno je suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i članovima njihovog klana za svirepa ubistva i ostala zlodela.

OVO SU DVA PLANA ZA OTMICU GOKSIJA:  Hrvatin opisao sve do detalja - imao sam razloga da...

Foto: Starsport, e stock

Veljko Belivuk i Marko Miljković

Danas je u Specijalnom sudu u Ustaničkoj ulici u Beogradu nastavljeno suđenje kriminalnom klanu na čijem čelu su Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, i Marko Miljković zvani Mare Mesar. Članovi ove grupe se terete za sedam ubistava, silovanja, otmice, trgovinu drogom i oružjem.

Na ovonedeljnim suđenjima, kako je najavljeno, prikazani su snimci i fotografije iz optužnice, a svedok-okrivljeni Srđan Lalić ima priliku i da se izjasni o najbrutalnijim fotografijama koje se nalaze u prepiskama koje su vršene između članova kriminalne grupe Belivuk-Miljković. O svemu tome po prvi put se uzjašnjava i svedok-okrivljeni Bojan Hrvatin.

Hrvatin se prvo osvrnuo na slučaj Gorana Veličkovića 

- Gorana Veličkovića sam upoznao pre odlaska u zatvor, a on mi je rekao da on radi sa kokainom i kao i Budimir sa travom tako sam i sa njim počeo da radim sa oko kilo kokaina za koji mi je umanjivao cenu da bi mogao da se ugradim. Preko Budmira sam uvek imao dobru travu.

- Goksi me je upozanao sa prijateljem kojem sam trebao da donesem marihuanu na probu i ako mu bude odgovarala da radimo. 

- Goksi je bio Žuti na skaju, a njegov prijatej Madagaskar, a bio je i Čikago. 

- Budimiri su me zvali na stadion Partizana rekavši mi da oni sede u bivšem restoranu stadiona Partizana. Otišao sam i znam da su tamo svi nešto petljali. Najveći broj je pripadao navijačkim grupama. S tim da su neki radili ozbiljne kriminalne stvari, a drugi neozbiljne - ispričao je Hrvatin.

Hrvatin: Imao sam tri razloga da namestim Goksija

Hrvatin u svedočenju priznaje da je za klan pristao da navuče Gorana Veličkovića i da učestvuje u ubistvima drugih žrtava. 

- Na stadion sam išao da uzmem travu na probu.

- Zaglavio sam u bolnici posle tuče u gradu. Imao sam i operaciju, prvu. U dva navrata sam bio u Urgentnom na lečenju. Miloš me je obilazio iako je korona bila. Dopisivao sam se sa na skaju sa Miljkovićem koji je takođe bio u bolnici i počeo sam da pišem i sa Belivukom. Izašao sam iz bolnice i Miloš me tada pitao za Goksija - objašnjava Hrvatin i nastavlja: 

- Rekao mi je: "Ima ga, nosi masku, čuva se, nije ujutru tu, dolazi popodne"! Skapirao sam da je to Goran. Rekao sam mu da ga imam na Skaju i da uzima od nas travu. Kazali su mi da je Goksi dupljak i da radi i za druge navijačke grupe. Miljković i Belivuk su me pitali da li hoću da navučem Goksija i ja sam pristao iz tri razloga. Najviše zbog novca. 

- Miljković je sa mnom razgovarao o tome. Rekao mi je da će biti nekog keša. Rekao mi je da je Zvicer burazer. Miljković mi je rakao da oni stoje iza Atine. Objasnio mi je za sukob Kavčana sa "škaljarskim klanom". Rekao sam mu da može da računa na mene za ubistva  jer su to dobre pare.

Dva plana za otmicu Goksija

Otkrio je i da su postojala dva plana za otmicu Veličkovića. Prvi, koji nije uspeo, je kako je danas otkrio pred sudom, bio je na parkingu ispred njegove zgrade.

- Goran Veličković se pazio, nije izlazio uveče, pazio je s kim se viđa. Braća Budimir su otišla da vide parking i predložili su da kupe kokain od njega i da kada je dođem da uzmem pare, oni da ga dižu. Ja u to vreme nisam znao da se radi o Radničkoj ali sam im rekao da mislim da ga ne zavlačimo na taj parking, jer možda ne bi pristao da dođe. Spomenuli su mi da su tu već dizali nekoga, zvali su ga "Svinja" - rekao je Hrvatin.

Podsetimo, Lalić je ranije izjavio da je na tom parkingu otet kum Marka MIljkovića, Mirko Kojić, koji se i dalje vodi kao nestao.

Svedok saradnik je potom detaljno objasnio da je plan bio da ga otmu sa tri auta, da mu se jednim vratima zagrade vrata vozača na parkingu, drugi da stane iza a treći da bude kombi. Plan je bio da budu obučeni u policijske uniforme i da se predstave kao policajci, da glume inspektora i da "uhapse" i njega da bi izgledalo verodostojno.

- To je bilo neposredno pre ubistva na Krfu, ili malo posle toga. Tada iznenada menjamo plan. Ja sam čak kupio kokain od njega, bila je i njegova žena Jelena tada sa njim. Ali sa tim se stalo. Pričaću i o Šarcu. Poznato mi je da je u julu 2020. kod Lalića, gledali neke snimke iz Butika 3, tada sam saznao da je neprijatelj nama, odnosno Veljku. Sada mogu da kažem da je pripremanje ubistva na Krfu promenilo plan za Veličkovića - rekao je Hrvatin. On je naveo da ga je u tom periodu Veličković pitao da li zna gde može da nađe pištolj na ulici da kupi, ali da mu je svaka ponuda koju mu je poslao bila skupa.

Republika

Foto: nestalisrbija.rs/osobe

Goran Veličković

- Ubrzo sam im rekao da Goran traži pištolj da kupi i Veljko je rekao "hajde da mu ponudimo naše". Slikali smo dva pištolja , rekao je Veljko da mu kažem 1.200 evra i on je pristao. To veče, bili smo svi, mislim na Belivuka, Miljkovića, Lalića i braću Budimir, Veljko je rekao mesto gde treba da ga dovedem i ostalo je samo da se dogovaramo dalje. Sutradan ujutru, Belivuk je malo pričao o tome, prepustio je Miljkoviću da iznese sve. Plan je bio sledeći, Miljković je stariji lik koga znam iz Zabele, diler je oružja, svaka robija mu je bila za to. Miljković je izvadio još jedan skaj aparat, da se preko njega spojimo a da ja prenosim Goranu. Gledali smo da sve utanačimo da ne bude sumnje sa Goranove strane - opisao je kako su tekle pripreme za ubisto Gorana Veličkovića.

- Na meni je bilo da nađem mesto gde ću da se nađem sa Goranom. Pošto me već par puta ostavljao u Višegradskoj, a u to vreme sam išao u Urgentni centar na terapiju za ruku, a tu nije bilo mnogo kamera, prvo sam obišao Resavsku ulicu, video sam da su kod klinike Aurora bile dve gradske kamere. Video sam da tu kod malog kružnog toka nema kamera, to je bilo dan ranije. Par dana pre 3. avgusta 2020. smo imali sastanak, mislim da smo bili Belivuk, braća Budimir, možda Lalić i Nemanja Đurić. Veljko je saopštio da će Đurić da učestvuje u akciji, kao rođak Nebojše Jankovića, da će u kukuruzu da budu on, Lalić, Dejan Tešić, Miloš Budimir, a da će Miljković da ide kolima kao pratnja, da zablokira skretanje sa asfaltnog puta dok otimamo Gorana. Marko Budimir nije učestvovao u akciji, valjda je dan ranije išao na more, hteo je čak da odloži, ali Belivuk mu nije dao da odloži letovanje sa ženom. Ostalo mi je u sećanju da je Marko Budimir dan ranije odvezao "smart" na mesto na kom je trebalo da se nađem sa Veličkovićem - detaljno je opisao pripreme pred otmicu.

Miljković se, kako je naveo, predstavio kao "Matori", a Veličkovića su ubedili da Matori čini uslugu Hrvatinu jer se znaju iz zatvora i zato mu dva pištolja praktično nudi po ceni jednog. Hrvatin je opisao da je poruke prosleđivao Goranu Veličkoviću i da je on poverovao i pristao na to.

- Rečeno je da je iz Beograda, ali da ima njive oko Beograda. Kupovali smo malo vremena da spremimo akciju otimanja. Nameštali smo sve da pristane da dođe sam i uspeli smo u tome. Bitno je bilo da auto kojim ću ga voziti bude "smart", da slučajno ako Goran krene sa nekim nema gde da sedne, ali i zato što je taj auto imao štek prostor - otkrio je zašto je Goran Veličković otet u centru Beograda smartom.

Pre otmice Veličkovića, kako je naveo, Miljković i Belivuk su mu prvi put pokazali put, odnosno kuda da ide do isključenja za Ritopek.

- Tada sam prvi put upoznao Hela, to je Nebojša Janković. Miljković mi je rekao da je bivši specijalac, top momak koji se razume u oružje. Problem je bio samo što je Janković, kako je rekao Miljković "pozitivna paranoja", uvek ostavlja kola dva tri kilometara dalje, vodi računa. Tada smo se isključili kod Vrčina, išli smo nekom nizbrdicom, rekli su mi da se Veljku sviđa i da tu hoće da kupi plac. Janković je pozvao da se nađemo, čekao nas je na autobuskoj stanici, ja sam se trudio da pamtim put, Veljko mi je skrenuo pažnju da mi jedan znak bude orjentacija gde treba da skrenem. Znak je "Zaklopača", posle se skreće na zemjlani put, a sa desne strane je obala i neko voće. Išli smo zemljanim putem dok je trajala njiva kukuruza, a čim se kukuruz završi, tu smo skrenuli i tu je trebalo da ga dovezem. Pričali smo o kolima, pominjao se pik ap, kedi, Nebojša Janković je trebao fizički da glumi Matorog i da sačeka mene i Veličkovića - objašnjava Hrvat detaljno u sudnici kako su razrađivali svaki detalj plana, čak i o čemu će da razgovara sa Veličkovićem.

Napravi su plan i da auto sa gepekom bude već parkiran tu, a da on priđe blizu, da smanje "manevar ako počen da beži". Dogovorili su da ostali stoje skriveni u kukuruzu.

Sutradan je, po nalogu Belivuka, trebao još jednom da sa braćom Budimir ode, potvrdi trasu kojom treba da dođe do mesta na koje su dogovorili, a usput je Veličkovića ubedio da pristane da idu "smartom". Pošto nisu otišli, Belivuk je bio besan, ali ga je poslao da sledećeg dana ode sa Nemanjom Đurićem da mu pokaže "smart" i da obiđu put do njive.

Ko je presudio Goksiju?

Svedok okrivljeni prepričava trenutak same otmice: 

-  Ja stojim kod gepeka, a naspram mene stoji Nebojša Janković i kreće da pokaže pištolje, pa otvara gepek pikapa. Janković diže nogu na otvoreni gepek i kreće ka crnom džaku na početku gepeka da uzme pištolj. Nemanja Đurić ga je obuhvatio i krenuo je šutiranje. Gorana su savladali i oborili stomakom na zemlju. Ja sam mu stao nogama na listove. Prodrao sam se "Matori šta mi uradi", a Belivuk mi je sugerisao da ćutim da se ne derem  - ispričao je Hrvatin. 

On dalje priča kako su došli u grad i pakrirali se blizu Hrama Svetog Save. 

- Seli smo u kafić neki u nizu u Katanićevoj ulici i strigla nam je poruka da dođemo u bazu na stadionu. Tamo smo čekali Miljkovića nekih sat vremena. Doneo je Goksijev telefon i rekao da ima Zalizanog u njemu. Filipa Koraća smo zvali Zalizani. Znao sam Crnog od Goksijevih ljudi i znam da  je za njega prodavao drogu, valjda je to rođak njegove žene Jelene - tvrdi Hrvatin.

Miljković je njemu i Đuriću u bazi na stadionu  rekao da se Goksi dobro držao i da je pitao za Hrvatina gde je. 

- Oni su mu rekli da su se mene već rešili - rekao je Hrvatin i dodao:

- Miljković je rekao: "Na mene je palo da ubijem Gorana", pa zaključuje kako je vođa klana bio presrećan kada je pristao da namesti Goksija.

- Znam da su ga svi mrzeli, ali Miljković najviše - istakao je Hrvatin. 

Suđenje klanu je ovim završeno za danas i nastavlja se sutra daljem svedočenjem Bojana Hrvatina koje će trajati tokom više ročišta u ovom slučaju.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading