UMRO ČUVENI NOBELOVAC! Njegova teorija zauvek promenila pogled na svet!

Autor:

Zabava

09.04.2024

18:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preminuo Piter Higs, vest o njegovoj smrti potvrdio Univerzitet u Edinburgu.

UMRO ČUVENI NOBELOVAC! Njegova teorija zauvek promenila pogled na svet!

Foto: pixabay.com

Nobelovac, fizičar Piter Higs, po kojem je imenovan Higsov bozon, preminuo je u 94. godini.

Piter Higs, poznat po svojoj teoriji o poreklu mase elementarnih čestica, preminuo je u 94. godini, a vest o njegovoj smrtu potvrdio je Univerzitet u Edinburgu. 

Ova teorija, poznata kao Higsov mehanizam, zajedno sa Higsovim bozonom, izazvala je veliko interesovanje u svetu nauke i fizike. Higsov mehanizam implicira postojanje Higsovog bozona, koji je otkriven tek 2012. godine u eksperimentima na velikom hadronskom sudaraču u Evropskom centru za nuklearna istraživanja (CERN). Za svoj rad na formuslisanju Higsovog mehanizma, Higs i njegov kolega Fransoa Englert nagrađeni su Nobelovom nagradom za fiziku 2013. godine.

U popularnoj literaturi, Higsov bozon često se naziva i Božijom česticom, nakon naslova knjige fizičara i nobelovca Leona Ledermana "Božija Čestica: Ako je svemir odgovor, šta je pitanje?" iz 1993. godine. Ovaj naziv izaziva kontroverze među naučnicima, mnogi smatrajući ga senzacionalističkim i nedovoljno preciznim.

Njegova smrt je primljena sa tugom u naučnoj zajednici širom sveta. Kolege i istraživači izrazili su duboko poštovanje prema Higsovom radu i istakli njegov neizmeran doprinos fizici. Piter Higs će ostati upamćen kao jedan od najznačajnijih fizičara savremenog doba, čija su istraživanja promenila naše razumevanje univerzuma. Njegov doprinos fizici će zauvek ostati dragocen i inspirativan za buduće generacije naučnika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading