PREMINUO POZNATI KOMPOZITOR NARODNE MUZIKE: Estrada oplakuje čuvenog tekstopisca!

Autor:

Zabava

09.04.2024

16:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je životna priča preminulog kompozitora koji je obeležio festivalsku scenu.

PREMINUO POZNATI KOMPOZITOR NARODNE MUZIKE: Estrada oplakuje čuvenog tekstopisca!

Foto: pixabay.com

Sveće, ilustracija

Milovan Prokić, istaknuti radnik u kulturi, rođen je 1938. godine u Dublju, kod Bogatića, gde je završio osnovnu školu. Nakon toga, upisao je i završio petogodišnju Učiteljsku školu u Šapcu. Prokić je bio veoma angažovan u prosveti, najpre kao nastavnik muzike, a kasnije i kao nastavnik srpskog jezika i književnosti. Njegova predanost obrazovanju bila je vidljiva i kroz inicijativu za osnivanje muzičke škole u Bogatiću.

Milovan Prokić je bio među najzaslužnijima za prikupljanje i publikovanje bogatog muzičkog nasleđa Mačve. Kao sekretar SIZ-a kulture, učestvovao je u stvaranju kapitalnog izdanja "Muzička tradicija Srbije", autora Ljubinka Miljkovića. Ovo izdanje je sačuvalo osam tradicionalnih pesama iz Mačve, izvođenih uz pratnju Narodnog orkestra Radio Beograda, i time ih sačuvalo od zaborava u muzičkoj arhivi.

Prokić je pokazao svoj muzički talenat i nadarenost kroz komponovanje tekstova i melodija za narodne pesme. Napisao je više od 300 tekstova na koje je komponovao muziku, a najveći uspeh ostvario je sa pesmom "Drino studena, tugo golema", koju je interpretirao Predrag Cune Gojković.

Na festivalu narodne muzike Beogradski sabor 1970. godine, Prokić je osvojio prvu nagradu žirija za tekst i muziku za kompoziciju "Kažite mi šta je ljubav", u izvođenju Ace Matića. Takođe, bio je nagrađivan i na festivalima "Ilidža", "Raspevana jesen", "Banjalučki" i drugim festivalima narodne muzike.

 

Milovan Prokić ostavio je neizbrisiv trag u svetu narodne muzike, a njegove kompozicije su snimili brojni poznati interpretatori, poput Ace Matića, Jasne Kočijašević, Muharema Serbezovskog i drugih. Njegovo nasleđe i doprinos kulturi ostaju neizbrisivi. Milovan Prokić preminuo je u 85. godini života, ali će njegova muzika zauvek živeti kroz interpretacije i sećanja na njega.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading