ŠOLC I MAKRON SE HITNO SASTAJU, ALI TAJNO! Nešto se ozbiljno sprema, otkrivena glavna tema i problem koji moraju da reše!

Autor:

Svet

02.05.2024

21:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otkriveno i gde će biti organizovan ovaj neformalni susret

ŠOLC I MAKRON SE HITNO SASTAJU, ALI TAJNO! Nešto se ozbiljno sprema, otkrivena glavna tema i problem koji moraju da reše!

Foto: Tanjug/AP

Nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik Francuske Emanuel Makron sastaće se večeras u Parizu, gde će razgovarati o ključnim pitanjima Evropske unije i politici prema Kini, prenosi Tanjug.

Prema informacijama portala Politiko, ova neformalna večera će biti održana u francuskom restoranu i biće poluprivatnog karaktera, bez prisustva savetnika.

Foto: YouTube/ZEIT ONLINE/Printscreen

Olaf Šolc i Si Đinping

Politički sukobi i neslaganja

Iako se Šolc i Makron često nisu slagali u prethodnim godinama, posebno kada je reč o pitanjima poput slanja kopnenih trupa u Ukrajinu, ova večera će pružiti priliku da se razmotre ključna pitanja koja ih delimično razdvajaju.

Francuski predsednik otvorio je vrata za moguće slanje trupa u Ukrajinu, dok je kancelar Nemačke to oštro odbio, što je samo jedan od primera njihovih neslaganja.

Foto: www.profimedia.rs

Olaf Šolc i Emanuel Makron

 

Poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Evropi

Centralna tema večeri biće poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Evropi.

Si će u nedelju stići u Francusku u trodnevnu posetu, nakon čega će posetiti i Srbiju i Mađarsku.

Večera će biti prilika da Šolc obavesti Makrona o svom nedavnom sastanku sa Sijem u Pekingu prošlog meseca, a razmatraće se i pitanje potencijalnog nametanja EU carina na subvencionisana kineska električna vozila.

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron i Si Đinping

 

Evropska odbrambena politika

Pored toga, očekuje se da će razgovarati o politici EU, posebno o pitanjima odbrane i njenom finansiranju, prenosi Tanjug.

Makron će pokušati da ubedi Šolca da mu se pridruži na sastanku sa Sijem sledeće nedelje, zajedno sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Takođe se očekuje da će se dotaknuti pitanja odbrambenih obveznica, oko kojih su njih dvojica imali različite stavove u prošlosti.

Ova večera predstavlja važan politički događaj u kontekstu pregovora i odnosa unutar Evropske unije, kao i u svetlu posete kineskog predsednika Sija Evropi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading