IZLOŽBA MIROSLAVLJEVOG JEVANĐELJA U NARODNOM MUZEJU: Najstarija srpska rukopisna knjiga pred posetiocima!

Autor:

Zabava

17.05.2024

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dokument od izuzetnog značaja sutra će biti javno izložen.

IZLOŽBA MIROSLAVLJEVOG JEVANĐELJA U NARODNOM MUZEJU: Najstarija srpska rukopisna knjiga pred posetiocima!

Foto: Wikipedia

Povodom Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja, Miroslavljevo jevanđelje biće izloženo sutra u Narodnom muzeju Srbije. To će biti prilika da posetioci pogledaju najstariju srpsku rukopisnu knjigu, koja se čuva u specijalizovanoj komori na prvom spratu muzeja, a ulaz za sve zainteresovane je besplatan.

- Tokom produženog radnog vremena muzeja od 12 do 22 časa, svi zainteresovani posetioci moći će da pogledaju Miroslavljevo jevanđelje, uživajući u pričama koje su pripremili naši kustosi i saradnici o bogoslužbenoj knjizi iz poslednje decenije 12. veka - navodi se u saopštenju Narodnog muzeja.

Zbog izuzetnog značaja i vrednosti, Miroslavljevo jevanđelje je proglašeno za kulturno dobro od izuzetnog značaja 1979. godine, a od juna 2005. godine nalazi se na listi UNESCO - Pamćenje sveta (Memory of the World).

Međunarodni dan muzeja 18. maja u Narodnom muzeju Srbije, dodaje se, biće upotpunjen radionicama i stručnim vođenjima, od praistorije do modernog dobra, od božanstava i Beogradske mumije iz Starog Egipta do izuzetnih dela jugoslovenske skulpture.

- Imaćemo prilike da se upoznamo sa mumijom kao najstarijim egipatskim artefaktom u Srbiji, amuletima od zlata, lapisa lazulija i fajansa različite namene. U drugom delu dana, šetajući kroz Galeriju jugoslovenske umetnosti, razgovaraćemo o najistaknutijim primerima moderne skulpture, bogatstvu različitih umetničkih poetika i širokim mogućnostima stvaralačkih postupaka i materijala - poručuju iz muzeja.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading