PREDSEDNIK VUČIĆ OTKRIVA: Nije bilo novih pritisaka na Srbiju po pitanju KiM, ali jeste po pitanju Rusije

Autor:

Vesti

17.02.2024

17:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aktuelnosti sa bezbednosne konferencije u Minhenu

PREDSEDNIK VUČIĆ OTKRIVA: Nije bilo novih pritisaka na Srbiju po pitanju KiM, ali jeste po pitanju Rusije

Foto: FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs


Na nedavno održanoj bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, dao je izjavu koja je izazvala pažnju javnosti. On je istakao da nije bilo novih pritisaka na Srbiju po pitanju Kosova i Metohije iza scene, ali je istakao da je situacija sa Rusijom bila tema koja se čula na svakom koraku. Vučić je istakao da su pritisci od strane Rusije uobičajena pojava na međunarodnim skupovima, te da je to bila ključna tema i na konferenciji u Minhenu.

Rusija kao suštinski faktor

Predsednik Vučić je naglasio da, bez obzira na veličinu Srbije, Rusija ima suštinski značaj u međunarodnim odnosima. Posebno je istakao da je situacija nakon smrti Alekseja Navaljnog izazvala tešku atmosferu i da je to loša vest za ceo svet. Ovo je istaknuto kao jedna od ključnih tačaka koja je obeležila konferenciju, a predsednik je istakao da se takva atmosfera mogla osetiti tokom događaja u Minhenu.

"Što se Rusije tiče, to uvek čujete na svakom mestu i na svakom koraku i to sam čuo bar na dva sastanka danas. To je ključna tema, mislim, da mi budemo sasvim fer, suviše smo mi mali, ovo su naše muke.

Ali, Rusija je suština i sad ovo posle smrti Navaljnog, to je užasno teška situacija i naravno tragedija i loša vest za ceo svet, za svakog normalnog čoveka je užasno kada čujete da je neko preminuo. Da li je preminuo iz ovog ili iz onog razloga, to će istraga bilo čija da ustanovi, ali svakako loša vest koja doprinosi još težoj atmosferi", rekao je Vučić.


Srbija kao faktor u međunarodnim odnosima

Vučić je izneo stav da je Srbija, uprkos svojoj veličini, suviše mala da bi bila suštinski faktor u međunarodnim odnosima, ali je istakao da je važno da se zastupa drugačiji stav od stava većine. Ova izjava ukazuje na složenost pozicije Srbije u međunarodnoj politici i na napore koji se čine da se zastupa nacionalni interes.

"Tako da mi smo suviše mali da bismo bili bilo kakav suštinski faktor, osim što niko ne želi da vidi da na bilo koji način mi imamo drugačiji stav od stava većine", rekao je Vučić.


U zaključku, izjava predsednika Vučića sa bezbednosne konferencije u Minhenu pokazuje kompleksnost međunarodnih odnosa i ulogu koju Srbija ima u tom kontekstu. Ovo je samo jedan od segmenata koji su obeležili ovaj značajan skup, a njegove reči su pokrenule različite diskusije u javnosti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (40)

Loading
Tanja

17.02.2024 17:47

Rusija je prijatelj našoj zemlji. Tako da Srbija nije u nimalo lakoj situaciji. Ali će sigurno naći način da se izbori sa pritiscima velikih sila u tom pogledu.

Ljilja

17.02.2024 17:48

Srbija je toliko navikla na pritiske da više ni ne zna kako je bez njih!

Vanja

17.02.2024 17:56

Sve je više pritiska na Srbiju zbog neuvođenja sankcija Rusiji, ali Srbija ostaje dosledna svojoj politici.

Dara

17.02.2024 17:57

Srbija i Rusija su prijateljske drzave i moraju da se medjusobno podrzavaju i pomazu.