TRAŽILI IZBORE, SAD BI DA IH ODLOŽE?! Opozicija preko stranih ambasada pokušava da pomeri datum

Autor:

Vesti

12.10.2023

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mesecima prave haos i blokiraju protestima gradske ulice, a kada su dobili ono što su tražili sada opet "menjaju ploču"

TRAŽILI IZBORE, SAD BI DA IH ODLOŽE?! Opozicija preko stranih ambasada pokušava da pomeri datum

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Ambasador SAD Kristofer Hil, nakon obilaska arheološkog nalazišta Vinča sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, upitan je od strane novinarke televizije Nova S, u vlasništvu Dragana Šolaka, da li razgovara sa opozicijom o pomeranju izbora.

Pitanje za sagovornika, koji i sam kaže da sa pitanjem nema veze, je vrlo zanimljivo, naročito zbog čega to novinarka ove medijske kuće radi, odnosno u čije to ime radi? Ambasador Hil je odsečno odgovorio da razgovara sa mnogo ljudi, između ostalog i sa liderima opozicije, ali da se ne meša u unutrašnje stvari Srbije.

Predsednica Vlade primetila je da takozvani nezavisni mediji sada očigledno imaju saznanja da opozicija moli Hila da pomeri izbore.

- Meni je zanimljivo vaše pitanje ambasadoru Hilu, jer vi pretpostavljam imate indicije da je opozicija zamolila ambasadora da se pomere izbori. Očigledno imate neka saznanja. Opozicioni lideri su u svom poslednjem, od mnogobrojnih pisama stranim ambasadama i EU, otvoreno napisali da, zbog toga što nisu dobili odgovor na njihovo pismo od 30. juna, sada deluje da ćemo imati izbore do kraja godine. A oni su u junu molili da izbora ne bude, tada su rekli da će izaći na ulice ako bude izbora. Ovo nije moje tumačenje njihovih reči, već logičnom dedukcijom izvlačim zaključak. A vi ste ambasadoru Hilu sami postavili to pitanje – da li razgovara sa predstavnicima opozicije o pomeranju izbora, nisam vas ja terala da ga postavite. Tako da, iz vašeg pitanja ja zaključujem da oni mole sada i Kristofera Hila da se pomere izbori - rekla je Brnabić.

Premijerka je takođe istakla da je prema izveštaju ODIHR-a Srbija ispunila većinu svojih preporuka i da je ona samo citirala izveštaj.

- Ukoliko Crta zna bolje i više od ODIHR-a o njihovim preporukama i o tome šta smo mi implementirali, a šta nismo, onda neka bude tako i neka ODIHR podnese ostavku, neka da svoj posao Crti, pa će Crta to da radi i za Srbiju, ali i za Holandiju, Nemačku, Francusku i sve ostale. Ja sam, ponavljam, rekla ono što piše u izveštaju ODIHR-a. Da je 79% preporuka ispunjeno. Nadam se a ODIHR dolazi nazad, da budu fizički prisutni ovde, mi smo ih pozvali da dođu što pre - poručila je.

Poručila je da ne smetnu sa uma da se sa njima radi još od prethodnog izbornog ciklusa i da su odmah napravili novu radnu grupu za saradnju sa ODHIR po formiranju nove vlade.

To veruje, rekla je, ni Crta ne može da kaže da nije tačno.

- Sa njima smo radili na implementaciji preporuka. Pokazaću vam da postoje i zemlje Evropske unije koje u dva izborna ciklusa, i duže, nisu ispunile nijednu preporuku ODIHR-a. Takođe postoje i preporuke protiv kojih je opozicija i koje zbog toga nisu implemetirane. Jedna od takvih je da građani mogu da podrže i više izbornih lista i nije usvojena jer je opozicija bila protiv. Nikada nećemo, dakle, ispuniti 100% preporuka, ali ako me pitate da li smo zemlja koja je ispunila najveći deo preporuka – apsolutno jesmo, I nastavljamo da radimo sa ODHIR - rekla je predsednica Vlade.

Brnabić je naglasila i da veruje u vladavinu prava i transparentan izborni ciklus, kao i da veruje u ono što radi Vlada.

Kazala je da veruje u rezultate i program koji predlažu građanima Srbije te da ne veruje da će bilo ko u Srbiji glasati za političke stranke čiji je jedini program da se kazni Srbija kako bi oni došli na vlast.

- Šta biste uradili za građane? Pa… povećaćemo plate. Pa dobro, ali bili ste 12 godina na vlasti, zašto ih niste tada povećali? Pa nismo. Ali 450.000 ljudi je u vreme vaše vlasti izgubilo posao, a sad im obećavate bolji život? Ja sam sigurna da građani Srbije u to ne veruju. Tako da, samo neka ODIHR dođe, neka radi sa nama svaki dan, samo da obezbedimo da građani vide šta mi radimo. Ali važno je takođe reći istinu -- ta opozicija koja piše Briselu da se Srbiji uvedu sankcije, njih ODIHR, u stvari, ne zanima. To je njima samo podloga za pravljenja haosa nakon sledećeg izbornog ciklusa. Ni oni ne veruju da će pobediti. Oni danas kažu da će, ukoliko izgube, opet da prave haos i proteste. Pa ljudi, sedite i napišite politički program. Neće niko glasati za vas ako vam je jedini program sankcije Srbiji - rekla je premijerka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (35)

Loading
Nela

12.10.2023 12:58

Ovo je žalosno,opozicija koja opet nešto pokušava pa se žali stranim ambasadorima,pa oni su želeli ove izbore pravili skandal u Skupštini,a sada ovako hoće da iste odlože.

zoki

12.10.2023 12:59

Ovo ima samo kod nas,izgubili su kompas definitivno

Olja

12.10.2023 12:59

Mislim da opozicija postaje sve svesnija činjenice da ih narod svakako na izborima neće podržati, i da im isti uopšte ne idu u prilog.

Pedja

12.10.2023 13:00

Ovi opozicionari kao pijane ćurke, samo se sapliću o sopstvene zahteve i svaki dan vrte drugu priču.