KURTI ŽELI RAT! Petković poručio: Današnja hapšenja prikaz etničkog čišćenja Srba koje Priština sprovodi na KiM

Autor:

Vesti

20.09.2023

16:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je primer etničkog Direktor Kancelarije za KIM Petar Petković obraća se javnosti na konferenciji za medije povodom terora premijera lažne države Aljbina Kurtija prema Srbima na KiM

KURTI ŽELI RAT! Petković poručio: Današnja hapšenja prikaz etničkog čišćenja Srba koje Priština sprovodi na KiM

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obratio se javnosti nakon novog terora Prištine i hapšenja Srba na teritoriji KiM!

Poručio je da je više nego očigledno da je Kurti krenuo u realizaciju onih pretnji kada je rekao da će "Srbi da pate i plate".

- Uhapšen je Ilija Elezović u Severnoj Mitrovici, on je inače težak onkološki bolesnik. U Zvečanu je policija blokirala ceo Zvečan, pa onda uhapsila oca troje dece, Dragana Milovića, raseljeno lice, domaćina i odvela ga u pravcu Prištine. Uhapsili su i trećeg Srbina, čoveka koji ima 73 godine. Njega su bukvalno oteli. U tome su učestvovali i radnici prištinske Elektrodistribucije - rekao je Petković.

Poručio je da je ovo primer etničkog čišnjenja Srba sa prostora KiM kao i da Kurti želi da izazove rat.

Petković smatra da premijer privremenih prištinskih institucija očigledno ima podršku za te akcije.

- Očigledno svi njegovi potezi su ili koordinirani, ili sa prećutnom saglasnošću nekog ko javno poziva na deeskalaciju, a iza kamera po ramenu tapše Kurtija. Neko daje Kurtiju dozvolu za šikaniranje, a koje taj i ko su ti vrlo brzo će se saznati i o tome će govoriti predsednik Srbije na Generalnoj skupštini UN - dodao je.

Rekao je i da Srbi nisu napali nikoga već "samo žive svoj život na KiM".

- Objasnite zbog čega ova hapšenja. Kako se osećaju ovi Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji, koji sa dugim cevima hapse nedužne Srbe? Neka nam kažu ovi sa Zapada da li oni mogu da obuzdaju Aljbina Kurtija, da znamo, jer ovo očigledno nema smisla. Ovo je sve koordinisano. Neko daje Kurtiju dozvolu za šikaniranje, a ko su ti to će se vrlo brzo saznati. Danas sam se više puta čuo sa predsednikom Aleksandrom Vučićem - istakao je Petković.

Pojasnio je da su oni koji govore o "politici dveju strana" isti koji suštinski podržavaju Kurtija jer je nemoguće da pored svih upozorenja Kurti nastavlja sa nasilnim ponašanje.

- U poslednja dva i po meseca nisu ništa nažao Srbi učinili, nikoga nisu napali, žive svoje živote. I sam Kurti je pred odlazak u Briselu govorio kako je mirno na severu Kosova. Zbog čega ova hapšenja nakon dijaloga u Briselu i ponašanje ovakvo Aljbina Kurtija. Znate kako reaguju u Priložju, i u Zvečanu kada vide ogroman broj policijskih snaga kosovske policije sa dugim cevima. Kao najveće kriminalce ih hapse, penzionere, onkološke bolesnike - rekao je Petković.

Na pitanje novinara koji će biti dalji potezi Srbije, rekao je da međunarodna zajednica, KFOR i Euleks moraju zaustave Kurtija i dalji progon Srba, jer postoje dokumenti koji to potvrđuju i pozivaju na deeskalaciju.

Pretnje predsedniku Srbije

Petković je ponovio da nama ne treba njihova dozvola da uđemo na sver KiM, već da oni zloupotrebljavaju sve stavke iz dokumenata i da to što prete predsedniku Vučiću pokazuje koliko su daleko otišli.

- Mi pozivamo na mir, pozivamo na dijalog, ali ima granica kada će i našem strpljenju doći kraj. Moramo da diplomaskim i političkim načinima sačuvamo mir jer su u pitanju životi ljudi i mora da prestane šikaniranje našeg naroda - dodao je on.

Na pitanje kako komentariše izjavu albanskog ministra da će zabraniti Vučiću da uđe na sever KiM, a ako proba da će ga uhapsiti, rekao je da je to sramno i nedopustivo, jer nekome ko vodi dijalog na najvećem nivou se preti hapšenjem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (33)

Loading
Minja

20.09.2023 17:09

Ovakvom ponašanju se mora stati na kraj. S toga sazivanje sednice UN je logican potez kako bi se sprečile za sva vremena namere Kurtija koji ocigledno ispunjava ono cime je u Briselu pretio.

Slavka

20.09.2023 17:10

Svaki proveden dan na KiM za srpski narod je noćna mora jer ne znaju šta nosi dan a šta noć. Kurtijeva samovolja je svakim danom sve gora, što pokazuje i današnje hapšenje, i narod živi u strahu... šta će ih zadesiti u kući, na ulici ili poslu. Dokle više??

Sanja

20.09.2023 17:14

Kurti namerno provocira i terorise Srbe na KIM,a sve da bi ih proterao i da ne bi došlo do dijaloga.

darko

20.09.2023 17:17

Svima je sada postalo jasno da je Kurti faktor nestabilnosti da njegovim odlaskom postaji šansa da se strasti na KiM stišaju.