SUTRA SENAT UNIVERZITETA U NIŠU! Trka za rektora, u igri tri kandidata, rezultati stoje iza prof. Ranđelovića

Autor:

Vesti

11.05.2024

13:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Senat će birati između trojice kandidata...

SUTRA SENAT UNIVERZITETA U NIŠU! Trka za rektora, u igri tri kandidata, rezultati stoje iza prof. Ranđelovića

Foto: youtube.com/wikipedia

Senat Univerziteta u Nišu sutra će imati sednicu sa koje će Savetu Univerziteta u Nišu biti predloženo ime novog rektora. Senat će birati između trojice kandidata, od kojih jedan, kako saznaje Republika na Univerzitetu u Nišu, ne bi trebalo da ima realne šanse.

Reč je o Jovanu Stepanoviću, prorektoru i profesoru Tehnološkog fakulteta u Leskovcu.

Preostala dvojica kandidata ulaze u trku sa ozbiljnim programima, a kako za naš portal navode sagovornici sa Univerziteta u Nišu, ako se gledaju iskustvo i dosadašnji rezultati, blagu prednost bi trebalo da ima Nebojša Ranđelović u odnosu na Dragana Mančića.

- Stepanović ne bi trebalo da ima nikakve šanse, s obzirom na to kakav je proglam predložio u odnosu na drugu dvojicu kandidata, a i u odnosu na to kako se kotira u akademskim krugovima na jugu Srbije. Prosto, ne bi bilo ozbiljno da se izabere takav kandidat iz mnogo razloga o kojima sad ne treba ni govoriti, jer, ponavljam, u odnosu na sve što se zna Ranđelović i Mančić su ipak kadrovi od daleko većeg integriteta - objašnjava jedan od naših sagovornika.

Obojica kandidata za koje smo konstatovali da su ozbiljni i da će se među njima tražiti novi rektor predstavila su svoje programe. Ranđelović je među najvažnijim stvarima, između ostalog, naveo završetak stanova za mlade naučne radnike, kao i rešavanje prostora za Fakultet sporta, Fakultet umetnosti i PMF.

Ranđelović je redovni profesor Pravnog fakulteta u Nišu i državni sekretar u Ministarstvu prosvete. Rođen je 1967. u Nišu, gde je 1991. diplomirao na Pravnom fakultetu. Magistrirao je 1998. godine, a doktorirao 2003. godine na istom fakultetu. Bio je ranije bio direktor Studentskog kulturnog centra Univerziteta u Nišu, narodni poslanik, odbornik u Skupštini Niša i pomocnik bivšeg gradonacelnika Darka Bulatovica za visoko obrazovanje.

Republika

Foto: youtube.com/Plus Online

Nebojša Ranđelović

Istaknuti je član Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića, biran za potpresednika od 2014.

Ranđelović, inače, kaže da je bio diskriminisan na zajedničkoj sednici Senata i Saveta na kojoj su kandidati predstavili programe.

- Poziv za sednicu na kojoj smo predstavljali programe stigao mi je veče pred sednicu u 23.17. Takođe, u 21. veku nije bila moguća video-prezentacija programa jer, kako su rekli, nije predviđeno - objasnio je Ranđelović.

U njegovom programu, kako ističe, navodi se da je strateška opredeljenja važno "ilustrovati i konkretnim primerima važnih, a nepotrebnom inertnošću i nedostatkom preduzimljivosti, nerealizovanih zadataka Univerziteta u prethodnom periodu".

- Loš rad Fondacije uzrokovao je decenijsko odlaganje završetka stanova za mlade naučne radnike u ulici Branka Krsmanovića. Prostorni kapaciteti većine fakulteta su nezadovoljavajući. Fakultet sporta i fizičkog faspitanja i Fakultet umetnosti nemaju svoje zgrade, a zgrada Prirodno-matematičkog fakulteta je neadekvatna. Posledica toga je činjenica da naši mladi talenti vežbaju i pohađaju nastavu u prostorima nekadašnjih mesnih zajednica. Zgrada Univerziteta, koja je i kulturno-istorijski spomenik, ruinirana je i neadekvatno održavana. Opšteprihvaćeni stav da je uzrok toga nedostatak novca, neprihvatljiv je izgovor - naglasio je Ranđelović.

Više od polovine glasova

O najboljem kandidatu izjasniće se na sednici Senata rektor, prorektori, predstavnici svih fakulteta Univerziteta u Nišu i predstavnici studenata. Kandidatom za rektora smatra se kandidat koji je na sednici dobije više od polovine glasova ukupnog broja članova.

Okolnost da se prethodna dva mandata nalazio na funkciji državnog sekretara u Ministarstvu prosvete, kaže, uverila ga je da se može doći do državnih sredstava, projektnih fondova i međunarodnih fondova.

Jedan od zadataka novog rukovodstva Univerziteta je, smatra, realizacija nerealizovanih zadataka u što hitnijem roku.

S druge strane, Dragan Mančić je kao glavnu misao vodilju naveo da treba "težiti ka izvrsnosti i konstantnom napretku". On je aktuelni dekan Elektronskog fakulteta i redovni profesor, a diplomirao je na Elektronskom fakultetu 1991, četiri godine kasnije i magistrirao. Na istom fakultetu je doktorirao 2002. godine.

- Glavna misao vodilja kroz Program rada koji sam kao kandidat za rektora podneo, a koju sam dosledno pratio svih ovih godina koliko sam dekan Elektronskog fakulteta u Nišu, jeste upravljati odgovorno, zakonito, strateški, preduzetnički, proaktivno, profesionalno, rukovodeći se kako najboljim interesom studenata i zaposlenih Fakulteta, tako i celokupne akademske zajednice, težiti ka izvrsnosti i konstantnom napretku - naveo je Mančić. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading