VODITE RAČUNA! Dve zemlje u kojima Srbi MASOVNO LETUJU imaju stroga pravila! I dalje HAOS NA ŠALTERIMA, termini za izdavanje PASOŠA popunjeni mesec dana UNAPRED

Autor:

Vesti

11.05.2024

12:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Važno je znati da zahtev može da se podnese dolaskom ili zakazivanjem putem portala eUprave.

VODITE RAČUNA! Dve zemlje u kojima Srbi MASOVNO LETUJU imaju stroga pravila! I dalje HAOS NA ŠALTERIMA, termini za izdavanje PASOŠA popunjeni mesec dana UNAPRED

Foto: Danilo Mijatović

Termini za izdavanje pasoša u MUP-u popunjeni su mesec dana unapred, pa se mnogi pitaju kako da dođu do termina za izdavanje putnih isprava.

Mnogi možda ne znaju da zahtev za izdavanje pasoša mogu da podnesu u bilo kojoj policijskoj stanici ili ispostavi u Beogradu, bez obzira na opštinu na kojoj im je prijavljeno prebivalište.

Gde sve može da se izvadi pasoš

"Svi građani sa prebilavištem na teritoriji grada Beograda mogu da podnesu zahtev za pasoš u bilo kojoj policijskoj stanici ili ispostavi bez obzira na prijavljeno prebivalište", ističe Branka Popadić, pukovnica policije.

Gužve su trenutno sve veće zbog sezone godišnjih odmora.

"Moj savet je da se na vreme pogledate važenje putne isprave, pa tek onda da se krene u traženje željene destinacije. Obratite pažnju i na to da neke zemlje zahtevaju da pasoš važi tri meseca od dana povratka. U nekim zemljama poput Turske i Egpita taj rok je čak šest meseci", istiše pukovnica.

Kako podneti zahtev za pasoš?

Zahtev može da se podnese dolaskom ili zakazivanjem putem portala eUprave.

Na portalu su trenutno termini popunjeni, a ukoliko uživo predajete zahtev potrebna vam je samo važeća lična karta i uplatnica.

"Potrebna je samo važeća lična karta i uplatnica na iznos od 3.600 dinara, a uplatnica se kreira na portalu eUprava. Novac se nakon kreiranja uplatnice može uplatiti u bilo kojoj pošti ili banci, elektronski ili putem QR koda. Ukoliko elektronski uplatite nije vam potreban dokaz o uplati", objašnjava pukovnica.

Kod maloletne dece neophodno je prisustvo oba roditelja, a ukoliko jedan od roditelja ne može da dođe potrebna je pisana saglasnost drugog roditelja overena kod nadležnog organa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading