VUČIĆ SA LAJČAKOM I KONGRESMENOM TARNEROM: Svet mora da zna šta hoće Kurti - cilj mu je okupacija severa

Autor: B. K. - E. S. T.

Vesti

31.08.2023

05:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije upoznao sagovornike sa opasnim namerama vlasti u Prištini i poručio da je veoma zabrinut.

VUČIĆ SA LAJČAKOM I KONGRESMENOM TARNEROM: Svet mora da zna šta hoće Kurti - cilj mu je okupacija severa

Foto: Tanjug/Zoran Esti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče u Beogradu sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, kog je upoznao sa opasnim namerama i planovima Prištine.

Lajčak je u ponedeljak razgovarao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, nakon čega je najavio nastavak dijaloga u septembru. Prethodno je Slovak, nakon sastanka sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom u Briselu, istakao da izazovi na zapadnom Balkanu nisu nestali, kao i da je u vrhu njegove agende situacija na severu Kosova i Metohije.

PROTERIVANJE

Vučić je Lajčaku preneo da je veoma zabrinut zbog razvoja događaja na Kosovu i Metohiji i zbog plana Prištine da okupira sever pokrajine i protera Srbe s vekovnih ognjišta.

- Preneo sam to specijalnom predstavniku EU - naveo je Vučić na Instagramu posle susreta.

Pre toga, šef države primio je jednog od najuticajnijih kongresmena SAD Majkla Tarnera i naglasio da je naša zemlja posvećena što sadržajnijoj saradnji i unapređenju odnosa Srbije i SAD, posebno u oblasti ekonomije.

Kada je reč o KiM, Vučić je istakao da je važno jasnije reći čija je odgovornost za konstantno izazivanje tenzija, umesto što se stalno obe strane pozivaju na deeskalaciju.

On je sa Tarnerom razgovarao o bilateralnim odnosima, evropskom putu Srbije, dijalogu Beograda i Prištine i svim drugim aktuelnim regionalnim i svetskim pitanjima, saopšteno je iz Predsedništva.

Zadovoljstvo zbog ekonomskog napretka

Republika

Foto: instagram

Majkl Tarner i Aleksandar Vučić

Republikanski kongresmen Majkl Tarner rekao je da iskreno ceni napore predsednika Vučića i njegovu ulogu u obezbeđivanju mira i stabilnosti u regionu. Takođe je izrazio zadovoljstvo zbog ekonomskog napretka Srbije i pohvalio angažman naše zemlje za dodatno podsticanje regionalne saradnje.

DODATNO JAČANJE

Podsetivši na to da su diplomatski odnosi Srbije i SAD uspostavljeni pre 142 godine, predsednik Vučić je izrazio nadu da će te veze dodatno jačati u periodu pred nama, te napomenuo da je Srbija predložila uspostavljanje strateškog dijaloga sa SAD, čime bi bilateralni odnosi dobili jasniju strukturu.

Predsednik je, takođe, zahvalio na kontinuiranoj podršci Vašingtona putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU, na kom, kako je istakao, vredno radimo, uz neophodne reforme.

Prilikom razgovora o dijalogu Beograda i Prištine, predsednik Vučić je još jednom poručio da Srbija ulaže veliki napor u dijalog uz posredovanje EU jer to vidi kao jedini pravi put za postizanje održivog dogovora i rešavanje kriznih situacija, izazvanih jednostranim potezima tamošnjih vlasti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading