POSLE KURTIJA, LAJČAK DANAS I SA PREDSEDNIKOM SRBIJE: Važan susret u sklopu priprema za predstojeći sastanak u briselskom dijalogu

Autor:

Vesti

30.08.2023

08:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

EU i SAD traže raspisivanje novih vanrednih izbora u četiri opštine na severu Kosova, koje Srbi ne bi bojkotovali.

POSLE KURTIJA, LAJČAK DANAS I SA PREDSEDNIKOM SRBIJE: Važan susret u sklopu priprema za predstojeći sastanak u briselskom dijalogu

Foto: Tanjug/Z.Žestić

Specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan, Miroslav Lajčak, boravi u Beogradu gde će se sastati sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Sastanak je deo priprema za predstojeći sastanak na visokom nivou u okviru briselskog dijaloga.

Navedeno je da Vučićev kabinet nije obelodanio teme razgovora, te da nije planirano obraćanje medijima nakon sastanka.

Miroslav Lajčak imao je "važan sastanak" sa premijerom Kosova, Aljbinom Kurtijem, na marginama Bledskog strateškog foruma.

Republika

Foto: TANJUG/AP

Aljbin Kurti

Glavna tema tog sastanka bila je priprema za naredni sastanak na visokom nivou u septembru, sa fokusom na normalizaciju odnosa i sprovođenje objave EU od 3. juna.

- Glavna tema našeg razgovora bile su pripreme sledećeg sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga u septembru, sa fokusom na normalizaciju odnosa i na sprovođenje objave EU od 3. juna - napisao je Lajčak na društvenoj mreži Iks.

EU je 3. juna objavila očekivanje da Kosovo i Srbija deluju odgovorno i angažuju se u dijalogu radi pronalaska održivog rešenja za situaciju na severu Kosova, uključujući formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) i održavanje vanrednih lokalnih izbora na severu Kosova.

Unija je tada navela da to uključuje početak rada na formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) bez daljeg odlaganja ili preduslova, kao i da kosovske vlasti treba što pre da raspišu vanredne lokalne izbore u sve četiri opštine na severu Kosova, na kojima će učestvovati kosovski Srbi.

Vučić je juče, prilikom obilaska radova na mostu preko Mlave, izjavio da u narednim mesecima očekuje "mnogo pretnji i pritisaka" u vezi sa Kosovom.

- Čini mi se da meseci pred nama neće biti laki i očekujem mnogo pritisaka i pretnji i sprovođenja tih pretnji u delo na Kosovu od onih koji su nedovoljno odgovorni i ne razumeju da mir nije interes samo Srba, već i Albanaca - kazao je Vučić.

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić

Vučić i Kurti su se poslednji put sastali u Briselu 2. maja, devet dana posle vanrednih lokalnih izbora na severu Kosova koje su Srbi bojkotovali. Tokom te runde briselskog dijaloga usvojena je Deklaracija o nestalim osobama i predstavljen je prvi nacrt Statuta ZSO.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (69)

Loading
Ana

30.08.2023 08:45

Važan sastanak po pitanju KiM i očuvanje mira.

Mali

30.08.2023 08:45

Шта им вреди припрема кад им Курти скоро сваки састанак помери јер или се не појави или унапред каже да неће доћи.

Snežana

30.08.2023 08:49

Nadamo se da će susret i razgovori Vučića i Lajčaka doprineti realnijem sagledavanju situacije na KiM od strane EU i da će shvatiti ko želi mir i stabilizaciju odnosa a ko izaziva eskalaciju sukoba i odlaže pregovore u Briselu. Srbija želi mir i dobre odnose sa Albancima dok Kurti želi suprotno. Međunarodna zajednica mora uvideti Kurtijeve zle namere i reagovati poštujući Međunarodno pravo i Povelju UN.

Vanja

30.08.2023 08:51

Vučić će na razgovoru sa Lajčakom pokušati da objasni kakvim se podvalama služi Kurti i kako sprečiti dalju eskalaciju stanja na KiM.