KINA JE VELIKA IZVOZNA ŠANSA ZA SRBIJU: Prošle godine oboren rekord, očekuje se još veća razmena

Autor:

Vesti

09.02.2022

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom prošle godine u Kinu izvezeno hrane u vrednosti od 18,9 miliona dolara, što je rast od 50,9 odsto u odnosu na 2020.

KINA JE VELIKA IZVOZNA ŠANSA ZA SRBIJU: Prošle godine oboren rekord, očekuje se još veća razmena

Foto: pixabay.com

Kina je dugi niz godina na vrhu liste najvećih uvoznih partnera Srbije, a robna razmena ima tendenciju znatnog rasta. U prošloj godini je dostigla rekordne 5,3 milijarde dolara, a Kina je u 2021, posle Nemačke, bila naš drugi spoljnotrgovinski partner u robnoj razmeni sa svetom, izjavila je za „Politiku” Tatjana Matić, ministarka trgovine turizma i telekomunikacija. Navela je da bi ovo trebalo da bude sedmi sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom.

Prvi korak ka ovom sporazumu je razmena nacrta sporazuma o slobodnoj trgovini, sa kojim treba da se upoznaju sve relevantne institucije i da se pripremi i realizuje kompleksan proces pregovora u koji moraju da budu uključeni predstavnici svih relevantnih resora. Nakon toga, potrebno je da vlada usvoji platformu za pregovore i odredi pregovarački tim u kome će se naći predstavnici nadležnih institucija, objasnila je ona.

Koliko će trajati sami pregovori zavisi od više faktora. Na primer od opsega samog sporazuma (da li će predmet slobodne trgovine biti samo roba ili i usluge), na kom će se jeziku voditi razgovori…

– U ovom trenutku ne može se reći koliko će rundi pregovora biti održano. Po pravilu to su veoma obimni sporazumi, koji pored osnovnog teksta, sadrže i brojne anekse, kao što su liste robe ili usluga, pravila o utvrđivanju zemlje porekla robe. Pregovori koji su prethodili zaključivanju jednog od poslednjih SST (sa Evroazijskom ekonomskom unijom) trajali su, primera radi, oko tri godine – naglašava Matićeva.

Upitana u kojim oblastima bi Srbija mogla da profitira od ovog sporazuma, odgovara da Kina ima određeni interes za naše poljoprivredno-prehrambene proizvode (žitarice, meso, semenska roba, smrznuto voće, vino). U 2021. smo najviše izvozili meso (6,4 miliona dolara), duvan (4,6 miliona), masnoće ulja (2,1 milion), pića i alkohol (1,7 miliona), voće (1,6 miliona).

Tokom prošle godine u Kinu je izvezeno poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrednosti od 18,9 miliona dolara, što je rast od 50,9 odsto u odnosu na 2020, navode iz Ministarstva trgovine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading