SUTRA NOVA RUNDA DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE: Srpsku delegaciju predvodi Petković

Autor:

Vesti

14.05.2024

12:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Delegaciju Beograda predvodiće direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i glavni pregovarač Srbije Petar Petković.

SUTRA NOVA RUNDA DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE: Srpsku delegaciju predvodi Petković

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Petar Petković

U Briselu će sutra biti održana sedma runda dijaloga u okviru kojeg se traži rešenje za jednostranu odluku Prištine da na KiM ukine platni promet u dinarima.

Delegaciju Beograda predvodiće direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i glavni pregovarač Srbije Petar Petković, a čine je i brojni finansijski eksperti, prenosi Kosovo Online.

Nastavak dijaloga dolazi nakon odluke prištinskih institucija da 12. maja završi tranzicioni period i potpuno zabrani upotrebu dinara na KiM.

Takođe, sedma runda dijaloga biće održana nakon što su juče prištinske vlasti zabranile patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju da poseti KiM gde je planirano da Liturgijom u Pećkoj Patrijaršiji počne Arhijerejski sabor SPC.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izrazio je juče uverenje da se privremeno održivo rešenje za pitanje dinara na KiM može postići uz, kako je naveo, fleksibilnost i kompromis obe strane.

Na sednici Vlade Srbije doneto je Rešenje o postavljenju Petra Petkovića za vršioca dužnosti direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Ova odluka potvrđuje kontinuitet u vođenju ove važne institucije, čime se nastavlja dosadašnji rad i angažman Petra Petkovića na ovoj poziciji.

Pored postavljanja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Vlada Srbije je usvojila i memorandume o razumevanju o saradnji i protokola između Srbije i Kine u različitim oblastima. Ovi dokumenti obuhvataju saradnju u oblastima infrastrukture, poljoprivrede, informisanja i telekomunikacija, kao i turizma. Ova inicijativa predstavlja važan korak ka unapređenju bilateralnih odnosa između Srbije i Kine, otvarajući nove mogućnosti za saradnju i razvoj u navedenim sektorima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading