KVINTA I EU O ODLUCI PRIŠTINSKIH VLASTI DA ZABRANE PORFIRIJU ULAZAK NA KiM: Ambasade zabrinute, odluka u SUPROTNOSTI sa odredbama

Autor:

Vesti

14.05.2024

13:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako su naveli, odluka Vlade je u suprotnosti sa odredbama Ahtisarijevog plana koji jasno propisuje prava, privilegije i imunitet za sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve i nije u skladu sa obavezama tzv. Kosova koje proističu iz dijaloga koji se vodi uz posredstvo EU.

KVINTA I EU O ODLUCI PRIŠTINSKIH VLASTI DA ZABRANE PORFIRIJU ULAZAK NA KiM: Ambasade zabrinute, odluka u SUPROTNOSTI sa odredbama

Foto: SPC

Patrijarh srpski Porfirije

Njegovu Svetost patrijarha srpskog gospodina Porfirija, koji je sa još sedmoricom arhijereja trebalo da doputuje u sedište Srpske Pravoslavne Crkve, manastir Pećku Patrijaršiju, radi redovnog godišnjeg zasedanja Svetog Arhijerejskog Sabora, na administrativnom prelazu Merdare su zaustavili službenici privremenih vlasti u Prištini i, bez ikakvog obrazloženja, saopštili da im je zabranjen ulazak u Pokrajinu.

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Kancelarija Evropske unije na tzv. Kosovu, zabrinute su zbog odluke vlade tzv. Kosova da ne dozvoli patrijarhu Srpske pravoslavne crkve gospodinu Porfiriju i arhijerejima koji su bili u njegovoj pratnji da uđu na Kosovo kako bi prisustvovali svečanom početku redovnog godišnjeg zasedanja Svetog Arhijerejskog Sabora SPC u Pećkoj patrijaršiji.

Kako su naveli, odluka Vlade je u suprotnosti sa odredbama Ahtisarijevog plana koji jasno propisuje prava, privilegije i imunitet za sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve i nije u skladu sa obavezama tzv. Kosova koje proističu iz dijaloga koji se vodi uz posredstvo EU.

"Očekujemo od Vlade Kosova da ispunjava najviše standarde ljudskih prava kako u svom zakonskom okviru tako i u svom delovanju, da postupa u interesu svih svojih građana i da poštuje svoje osnovne vrednosti i odgovornost prema regionalnoj stabilnosti. I dalje pozivamo obe strane da se uzdrže od bilo kakvih radnji i retorike koje bi mogle povećati tenzije i dovesti do incidenata.", stoji u zajedničkoj izjavi Kvinte i EU, piše eeas.europa.eu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Zabrinuti

14.05.2024 14:14

Vrhunac cinizma! Javno zabriniti, a iza btave ide savet: samo još jače i gore po srbe