"PRE ILI KASNIJE OTVORIĆE SE VRATA PEĆKE PATRIJARŠIJE" Oglasio se patrijarh Porfirije nakon što mu je zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju

Autor:

Vesti

14.05.2024

12:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dodao je da su kosovske vlasti zatvorile administrativni prelaz Merdare za njega i arhijereje SPC.

"PRE ILI KASNIJE OTVORIĆE SE VRATA PEĆKE PATRIJARŠIJE" Oglasio se patrijarh Porfirije nakon što mu je zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju

Foto: Republika.rs

Patrijarh Porfirije

Danas, na otvaranju Sabora Srpske pravoslavne crkve u Hramu Svetog Save na Vračaru, patrijarh srpski Porfirije je istakao da prištinske vlasti nisu dozvolile njemu i arhijerejima da se okupe u Pećkoj patrijaršiji.

- Svetom liturgijom smo započeli sveti Arhijerejski Aabor, trebalo je da to bude danas Pećkoj patrijaršiji, ali vlasti u Prištini nisu dozovlile da uđemo u Pećku patrijaršiju - rekao je Porfirije na kraju liturgije.

Dodao je da su kosovske vlasti zatvorile administrativni prelaz Merdare za njega i arhijereje SPC, ali da veruje da će se vrata Pećke patrijaršije pre ili kasnije po promislu božijem otvoriti ne samo za njih već i za sve ljude.

- Zatvorili su vrata, ali mi znamo da kao što sve biva po promislu i volji božijoj i to nije bez nekogh smisla i zato smo sigurni da će se vrata Pećeke patrijaršije pre ili kasnije po promislu božijem otvoriti ne samo za nas već i za sve ljude - istakao je Porfirije na kraju arhijerejske liturgije.

Patrijarh Porfirije je istakao da sve što radi jedan tiče se i drugoga, te da su se arhijereji SPC sabrali danas u ljubavi, jedinstvu i međusobnom razumevanju, kako bi činili ono što je najbolje za narod. Naglasio je da su molitve dobrodošle i neophodne i pozvao je prisutne da se mole da i ovaj Sabor prođe u miru i ljubavi.


Na Saboru je prisustvovalo oko 50 episkopa, a među njima je bio i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. Na kraju liturgije, arhijereji su prizvali Sveti duh i održali svečanu sednicu u kripti Hrama Svetog Save. Sabor će o svom radu izdati saopštenje za javnost, najavila je SPC.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)

Loading