OPŠTINA VRAČAR IMA ČAK DEVET KANDIDATA KOJI SU PROMENILI PREBIVALIŠTE NAKON 3. JUNA 2023! A jedna od njih i 26 dana nakon raspisivanja izbora!

Autor:

Vesti

14.05.2024

15:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Inače, izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojima je uvedena ova odredba, usvojene su nedavno u Skupštini Srbije i to na predlog opozicije.

OPŠTINA VRAČAR IMA ČAK DEVET KANDIDATA KOJI SU PROMENILI PREBIVALIŠTE NAKON 3. JUNA 2023! A jedna od njih i 26 dana nakon raspisivanja izbora!

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Izborne liste opozicije odbijene su u više beogradskih opština i u Jagodini, sa realnim izgledima da će se to desiti na još nekoliko mesta.

Glavni razlog je to što su se na njima našla imena ljudi koji su menjali prebivalište posle 3. jula prošle godine, a to znači da nemaju pravo ni da glasaju ni da budu birani u toj opštini.

Jedna od lista opozicije "Biramo Vračar", kao i Zeleno-levi front ima devet kandidata za odbornike koji su promenili prebivalište nakon 3. jula 2023. A jedna kandidatkinja je promenila prebivalište 29. aprila 2024, dakle 26 dana nakon raspisivanja izbora.

Inače, izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojima je uvedena ova odredba, usvojene su nedavno u Skupštini Srbije i to na predlog opozicije.

Predviđaju da se može glasati samo na adresama na kojima su glasači imali prebivalište pre 3. jula prošle godine.

Cilj ove izmene je bio da se spreči navodno premeštanje glasača po biračkom spisku, kako bi se omogućila pobeda vlasti. 

Upravo na ovoj izmeni zakona opozicija se “okliznula” u opštini Novi Beograd. Lista “Biramo Novi Beograd” najpre je prihvaćena, ali je nakon toga podnet prigovor protiv proglašenja liste.

Prigovor je podnet zbog toga što su na toj listi kandidati građani koji nemaju pravo da biraju i budu birana za odbornike na teritoriji Gradske opštine Novi Beograd, jer je njihovo prebivalište promenjeno nakon 3. jula.

U Starom gradu na listi se našlo šest kandidata koji nemaju na to pravo jer su menjali prebivalište posle 3. jula.

U opštini Voždovac su drugačiji problemi s opozicionim listama.

Tu su obore najjače opozicione liste “Biramo Voždovac” i “Kreni-promeni”.

“Biramo Voždovac” je odbijena jer nisu ispoštovana pravila o zastupljenosti polova, dok je lista “Kreni-promeni” u ovoj opštini odbačena kao neuredna, jer se na propisanom obrascu ne nalazi ime liste.Tokom jučerašnjeg dana odbijena je i opoziciona lista u Jagodini „Jagodina zaslužuje bolje“. Izborna komisija u Jagodini odbila je listu zbog toga što je neuredna, odnosno nije podneta na obrascu koji je propisala Gradska izborna komisija.

Pre nego što se ovo desilo, glavno pitanje je bilo kako će opozicija kontrolisati da li se poštuju ove izmene zakona. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (14)

Loading
Lanister

14.05.2024 15:13

To što oopozicija radi, mislio sam da je cirkus prava reč, ali više pristaje reč šizofrenija.

Milan

14.05.2024 17:07

Pa ovo je groteskno! Opozicijo, sakri se u misju rupu!

Djura

14.05.2024 17:18

Ni sami vise ne znaju sta ce

Djura

14.05.2024 17:19

Postave uslove pa sami od njih odustanu..strasno