SRPSKI TELEGRAF VAM POKLANJA IKONU MALE GOSPOJINE U ZLATOTISKU: Obeležavamo jedan od najvažnijih praznika u crkvenom kalendaru

Autor:

Vesti

21.09.2023

07:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska Pravoslavna Crkva i njeni vernici širom sveta obeležavaju značajan praznik 21. septembra - Rođenje Presvete Bogorodice, poznat i kao Mala Gospojina. Ovaj praznik je jedan od najvažnijih u crkvenom kalendaru.

SRPSKI TELEGRAF VAM POKLANJA IKONU MALE GOSPOJINE U ZLATOTISKU: Obeležavamo jedan od najvažnijih praznika u crkvenom kalendaru

Foto: Republika.rs

Srpski Telegraf vam uz današnji broj poklanja i ikonu Male Gospojine u zlatotisku.

Prema hrišćanskom verovanju, Presveta Bogorodica, po imenu Marija, rođena je u Nazaretu kao blagoslov od Boga, kao plod molitvi njenih roditelja, Joakima i Ane. Joakim je tvrdio da je Marija potekla od carske porodice Davidove, dok je Ana pripadala rodovima prvosvešteničkim. Njihova verovanja su se obistinila kada su, u svojim poznim godinama, postali roditelji ovog izuzetno blagoslovenog deteta.

Foto: Republika.rs

 

 

Mala Gospojina je praznik koji se slavi s posebnom svečanošću i dubokom duhovnošću. U mnogim krajevima postoje tradicionalni običaji vezani za ovaj dan. Na primer, svadbe se često organizuju upravo od 21. septembra, označavajući početak nove bračne zajednice u okrilju Božijeg blagoslova. Takođe, poljoprivrednici počinju sa oranjem i setvom zimskih useva, verujući da će to doneti obilan rod u narednoj sezoni. U ruralnim područjima, organizuju se i razne stočarske svečanosti, gde se blagosilja stoka i moli za njihovo dobro zdravlje.

Mala Gospojina je takođe i slava mnogih srpskih porodica, prilika da se okupe bližnji i proslave zajedno. Ovaj dan donosi radost, nadu i obnovu vere, podsećajući vernike na Božiji dar u obliku Presvete Bogorodice i njenog rođenja. Praznovanje Mala Gospojina obogaćuje duhovni život zajednice i ističe važnost porodice, vere i tradicije u srpskom kulturnom nasleđu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading