POVUCITE SIRUP-UBICU! Evropa upozorila na lek koji sadrži opasan sastojak

Autor:

Vesti

08.12.2022

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sirupi za odrasle i decu, koji u sebi sadrže folkodin i primenjuju se u lečenju suvog kašlja, biće zabranjeni u apotekama u Evropskoj uniji, objavila je Evropska agencija za lekove (EMA).

POVUCITE SIRUP-UBICU! Evropa upozorila na lek koji sadrži opasan sastojak

Foto: Printskrin

Ovaj lek se u tabletama prodaje i u Srbiji, a susedna Hrvatska je već počela da ga povlači, što se, prema ocenama sagovornika Srpskog telegrafa, očekuje i kod nas.

Lekar opšte prakse dr Dragan Miljković kaže za naš list da je dobro što se ovi sirupi povlače jer su u pitanju opijati, koji mogu izazvati ozbiljne posledice.

- Očekujem da će i u Srbiji doći do povlačenja sirupa koji sadrže folkodin, kodein, zapravo sam i siguran da će ga povući. Folkodin je supstanca koja se najčešće nalazi u sirupima za takozvani suvi kašalj, ali ga ima i u analgeticima. U pitanju je opijat koji može imati imati dejstvo koje izaziva i uzimanje opojnih droga. Svakako postoji alternativa, a to je sirup levopront, koji kao aktivnu supstancu sadrži levodropropizin i ne spada u opijate. Ono što je bitno naglasiti jeste i to da ovaj sirup mogu koristiti i odrasli, kao i deca od dve godine - objašnjava naš sagovornik.

Inače, analiza koju je obavio Komitet za bezbednost agencije EMA pokazala je da sirupi koji sadrže folkodin mogu da izazovu veoma ozbiljne posledice, naročito na mozgu jer potiskuju refleks kašlja na način da smanjuju nervne signale koji se šalju mišićima koji su uključeni u kašljanje. Kako su još naveli iz Evropske agencije za lekove, pomenuta supstanca može izazvati i veoma opasnu alergijsku reakciju tokom opšte anestezije, dok u nekim slučajevima iznenadna i teška alergijska reakcija može dovesti i do smrti.

Zbog toga se zdravstvenim radnicima savetuje da razmotre odgovarajuće alternative lečenja, a pacijentima da prestanu da uzimaju lekove koji sadrže folkodin.

U upotrebi od 1950.

- opioidni lek koji se primenjuje kod lečenja suvog kašlja kod odraslih i dece

- deluje direktno na mozak, potiskujući refleks kašlja na način da smanjuje nervne signale koji se šalju mišićima

- u primeni je još od 1950. i u prodaji je u više država članica EU pod različitim nazivom

- zahtev za proveru podnela Francuska

Negativno utiče na vozače

Lekovi koji sadrže folkodin, prema rečima stručnjaka, mogu izazvati blago i nespecifično depresivno delovanje na centralni nervni sistem, mogu delovati sedativno, antikonvulzivno, a tokom konzumacije ovih lekova savetuje se i poseban oprez pri vožnji jer mogu negativno uticati na sposobnost pri upravljanju vozilima i mašinama.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading